Talijanska redovnica tvrdi da je sveti Pavao prisustvovao “neobrednoj ženskoj liturgiji”

Talijanska redovnica rekla je u petak, uoči rasprava o uključivanju žena u Crkvu, da je sveti Pavao prisustvovao “neobrednoj ženskoj liturgiji”.

Majka Maria Grazia Angelini održala je egzegezu Novog zavjeta za delegate Sinode tijekom opće kongregacije 13. listopada u kojoj je ustvrdila da se sveti Pavao “ubacio u ‘neobrednu’ žensku liturgiju” kada je stigao u grad Filipi u Makedoniji.

Govoreći pred stotinama sudionika Sinode u Dvorani Pavla VI., Angelini je opisala kako je “Pavao dočekan liturgijom izvan rituala, među ženama, na otvorenom”.

Rekla je: “Apostol nije započeo, kao što je bio njegov običaj, u sinagogi … On se ubacio u ‘neobrednu’ žensku liturgiju, upadajući u nju s riječju Evanđelja.”

Njezin govor osvrnuo se na povijesni događaj zabilježen u 16. poglavlju Djela apostolskih, koja kaže: “U dan subotni iziđosmo izvan gradskih vrata k rijeci, gdje smo mislili da će biti bogomolja. Sjedosmo i stadosmo govoriti okupljenim ženama.” (Djela 16, 13)

Pismo dalje opisuje kako je jedna od žena po imenu Lidija slušala i “Gospodin joj otvori srce, te ona prihvati što je Pavao govorio” te je bila krštena zajedno sa svojom obitelji (Djela 16, 14-15). Biblijski tekst ne spominje nikakvu liturgiju.

Redovničina egzegeza Djela apostolskih bila je dio šireg govora o “vapaju žena” u Novom zavjetu. Tvrdi da doprinos žena “neprekidno potiče duhovnu dinamiku reforme”.

Ova 79-godišnja časna sestra služila je kao predstojnica benediktinskog samostana svetih Petra i Pavla u Viboldoneu u Italiji od 1996. do 2019. Studirala je teologiju i napisala više od desetak duhovnih knjiga.

Časna sestra Xiskya Valladares iz Nikaragve, poznata kao “časna sestra koja tweeta”, također je govorila općoj zajednici. Valladares, koja ima više od 452.000 pratitelja na TikToku i 77.000 pratitelja na Twitteru, rekla je u videu na TikToku da “ne bi trebalo biti problema u tome što postoje žene svećenice”, piše CNA.

Kardinal Jean-Claude Hollerich rekao je delegatima Sinode da ova svjedočanstva pomažu u oblikovanju tema i pitanja o kojima će se raspravljati i savjetovao je delegatima da “svatko može revidirati govor koji je pripremio” u svjetlu onoga što je rečeno tijekom opće kongregacije.

NAJNOVIJE!