Stotine crkava u Njemačkoj su srušene, a vjernika je sve manje

U posljednjih nekoliko godina, u Njemačkoj je zabilježen trend rušenja stotina katoličkih crkava ili promjene njihove namjene.

U studenom 2022., zatvorena je crkva Svetog križa, jedina katolička bogomolja u četvrti Elmschenhagen u Kielu, Njemačka. “Ima ih koji su rekli da je sada za njih crkva umrla. Ne i vjera, ali institucija”, izjavio je Rüdiger Kirkskothen, stanovnik tog dijela grada s 17.000 ljudi, prenosi Deutsche Welle.

Kirkskothen i nekoliko istomišljenika uzalud su prosvjedovali protiv zatvaranja crkve. Iako su čak pisali Vatikanu, ni to nije pomoglo.

Kirkskothen, koji živi u tom kraju od 1980., ističe da je crkva izgrađena 1956. kako bi zadovoljila potrebe izbjegličkih katoličkih obitelji u većinski protestantskom Kielu. Generacijama je ta crkva značila dom za djecu koja su tamo krštena.

U Kielu je sudbina pet katoličkih crkava slična – nedostatak financija je razlog zatvaranja. Neke crkvene zgrade su ustupljene za stambene svrhe, što dodatno doprinosi razaranju crkvenih zajednica i službenim napuštanjima Crkve.

Prema crkvenim podacima, od 2005. zatvoreno je 650 crkava u Njemačkoj. Prosječno se zatvori 28 crkava godišnje od 2019. do 2023. Nadbiskupija Hamburg, kojoj pripada Kiel, posebno je pogođena tim trendom, ali se isto događa i u financijski slabijim biskupijama poput Aachena ili Essena.

Čak i u čisto katoličkim područjima poput Augsburga, zatvaraju se crkve. Broj sakralnih objekata je smanjen za 500 u odnosu na prethodno razdoblje, ali od preostalih 24.000, 22.800 su zaštićeni kao kulturni spomenici, što otežava njihovo rušenje.

Evanđeoske crkve, čini se, nisu toliko pogođene ovim trendom.

U Njemačkoj, crkve godišnje gube stotine tisuća članova. Prošle godine, tek je skoro svaki drugi Nijemac bio član neke od velikih crkvenih zajednica.

Opustjele crkve ponekad se ruše, ali ponekad se pronalaze novi korisnici poput pravoslavnih kršćanskih zajednica. Crkve se pretvaraju u stambene komplekse, domove za starije osobe, galerije ili penjačke centre. Neki postaju kafići ili “kolumbariji” – prostorije za čuvanje pepela tisuća pokojnika u urnama.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!