Sve manje Nijemaca dolazi nedjeljom u crkvu, tisuće napuštaju kršćanstvo

Sve manje Nijemaca dolazi na nedjeljna bogoslužja. Tisuće su napustile glavne kršćanske denominacije.

Povijesna nacionalna protestantska institucija, Evangelička crkva u Njemačkoj, objavila je gubitak od 380.000 članova u 2022. (pad od 2,9% ukupnog broja u jednoj godini).

Velika većina od 19,1 milijuna članova ove glavne Protestantske crkve (koja ih je 2007. imala gotovo 6 milijuna više) ne sudjeluje u crkvenom životu, a brojke pokazuju da ih samo 3% redovito posjećuje jedno od 13 000 mjesta bogoslužja.

EKD je tražio kreativna rješenja za krizu. Imenovao je dosad najmlađu predsjednicu nacionalne sinode, Anne-Nicole Heinrich, tada 25-godišnju studenticu teologije.

Eksperimentirala je s novim tehnologijama i pokrenula velike kulturne i društvene programe. Obilježavanje 500. obljetnice protestantske reformacije 2017. također je bila prilika za povezivanje s društvom.

No protok informacija o seksualnom zlostavljanju koje su počinili duhovni vođe, politička stajališta crkve o pitanjima kao što su klimatska kriza, LGBT uključenost ili uspon tvrde desnice, nisu pomogli EKD-ovoj sposobnosti da privuče nove ljude.

Katolička crkva je također u krizi

Rimokatolička crkva također je spremno priznala da proživljava “duboku krizu” . U 2021. je izgubila nevjerojatnih 350.000 članova, što je najveći pad u godinama.

21,6 milijuna Nijemaca registriranih kao rimokatolici gledalo je kako su skandali sa zlostavljanjem, interne rasprave oko pitanja LGTBQI i teološka podjela oko ređenja žena doveli do podjela. Samo 6% rimokatolika ide na misu.

U međuvremenu, slobodne evanđeoske crkve (s oko 5% stanovništva i mnogo manje prisutnosti na terenu) prolaze kroz različita iskustva. Dok karizmatske ili pentekostne skupine lagano rastu za oko 1% godišnje, drugi tradicionalniji slobodni crkveni pokreti doživljavaju stagnaciju ili blagi pad.

Unatoč tome što više od polovice stanovništva pripada kršćanskoj crkvi, samo 1,6% u Njemačkoj čita Bibliju svaki dan.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!