Svećenik tvrdi da Katoličku crkvu u Škotskoj vodi ‘gay mafija’

Svećenik koji je napisao knjigu u kojoj je optužio Katoličku crkvu u Škotskoj da je kontrolira “moćna gay mafija” tvrdi da je izložen maltretiranju od strane crkvenih vlasti.

Otac Matthew Despard suspendiran je sa župnih dužnosti 2013. nakon što je iznio ove optužbe u knjizi koju je sam objavio.

Iako su mu zabranjene određene vjerske odgovornosti, poput služenja mise, i dalje je zaposlen u crkvi.

Njegova žalba na suspenziju iznesena je pred Rimsku Rotu u Italiji 2016., interni katolički sudski sustav.

Međutim, presuda Vatikanskog suda otvorila je put za potencijalno vraćanje na posao, ali Crkva je odredila da će mu biti dopušteno da se vrati samo nakon javne isprike.

U intervjuu za BBC, otac Despard je inzistirao na tome da, iako ne osjeća grižnju savjesti zbog govorenja istine, proteklo desetljeće bilo je “nevjerojatno izazovno”.

“Opetovano sam nasamo molio biskupa Toala da mi dopusti povratak u župu, ali su moji zahtjevi ignorirani”, rekao je.

“To je nepravedno; još uvijek sam ovdje i čekam. Iscrpio sam sve načine osim da javno izrazim svoje žalbe. Vjerujem da me crkva sustavno maltretira i ušutkava.”

Glasnogovornik biskupije Motherwell rekao je:

“Otac Despard je zamoljen da se osobno ispriča onima koji su još živi, ​​a o kojima je pisao u njegovoj knjizi i koji su njome ostali povrijeđeni i uvrijeđeni. Do danas te isprike nisu upućene. Bilo kakvo razmatranje o prikladnosti za javnu službu ostaje stvar biskupa.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!