Švicarski političar napao kršćansku knjižaru: “Homofobija i sektaška indoktrinacija”

Kršćanska knjižara u središtu Lausanne (južna Švicarska) nedavno je bila meta bijesa lokalnog političara.

Benôit Gaillard, izabrani član gradskog vijeća i savezni kandidat za Socijaldemokratsku partiju socijaliste (PS), požalio se medijima kako bi osudio dvije knjige koje je pronašao na policama kršćanske knjižare u središtu grada. Ideje izražene u tim djelima, tvrdio je, mogle bi imati kaznene posljedice za mala poduzeća, prenosi Evangelical Focus.

“Homofobija je raširena u središtu Lausanne”, rekao je političar u članku koji je objavio Blick, najčitaniji tabloid u Švicarskoj. Priča preispituje kršćanski business, kafić-knjižaru u kojoj je dostupna i opća literatura. Mjesto nudi i prostore za ‘co-working’.

Gaillard, koji se fotografirao ispred knjižare s dvije knjige koje osuđuje (pod naslovom: Un être cher est gay i Dieu est-il homophobe?), rekao je novinaru Blicka da bi takvi “homofobni” sadržaji mogli spadati u antihomofobiju kaznenog zakona, izglasanog na referendumu u veljači 2020.

Prema riječima političara, knjige “uspoređuju homoseksualnost s bolešću i otvoreno promiču takozvane konverzijske terapije”.

“Indoktrinacija” i “politička agenda”

Kršćanska knjižara je u vlasništvu evanđeoske crkve u Lausanni. Političar osuđuje da se “evanđeoski pokret” diljem svijeta bavi “prozelitizmom” koristeći “nove tehnologije i platforme koje koriste mladi ljudi kako bi privukli nove sljedbenike”.

Čini se da Gaillardu problem predstavlja i lijepi dizajn knjižare (“hladnija od Starbucksa”, piše autor članka za Blick). Prije nekoliko godina na istom se mjestu nalazila još jedna knjižara, povezana s povijesnom protestantskom crkvom, s tradicionalnijim stilom i očito s manje kontroverznim knjigama.

Gaillardova Socijalistička stranka vodi vladu u Lausannei i on se nada da će izvršna vlast nešto poduzeti. “Želio bih da općina pojasni svoju politiku u ovoj regiji, jer smo već 2018. imali posla s homofobnim propovijedanjem u javnom prostoru”, rekao je za Blick.

“Sada postoji jasan zakon”, a “prijeđena je crvena linija” koju treba “osuditi” jer je “usporedba homoseksualnosti s neizlječivom bolešću kazneno djelo”.

Lokalni političar rekao je da poštuje vjersku slobodu, ali je nastavio rekavši da su “te evanđeoske crkve organizirane poput multinacionalnih kompanija, imaju politički program – podupiru Trumpa u Sjedinjenim Državama i Bolsonara u Brazilu – te su uspostavile imovinske, komercijalne i komunikacijske strategije. Vlasti gledaju na drugu stranu, ne uspijevaju spriječiti sektašku indoktrinaciju i ne shvaćaju što toleriraju”.

Također, općinski vijećnik odgovoran za LGBTIQ+ politiku u Lausannei dao je svoje mišljenje o slučaju: “Policija Lausanne vrlo je pažljiva prema homofobnim prijestupima i ima platformu za prijavu i posebnu jedinicu za podršku žrtvama i davanje savjeta”.

Vlasnici knjižara: “Poštujemo sve i ne skrivamo da smo kršćani”

U kontaktu s Blickom , upravitelji knjižare rekli su da su dvije knjige koje je osudio vijećnik povučene iz prodaje. Pojasnili su da se ne slažu da je homoseksualnost bolest te da iskazuju “poštovanje” prema svim ljudima bez obzira na njihovu seksualnu pripadnost i životne izbore.

“Naš cilj nije promovirati crkvu kroz caffe-biblioteku, nego ovjekovječiti kršćansku knjižaru na ovom mjestu, na usluzi svima koji bi mogli biti zainteresirani”, poručili su. “Ni na koji način ne skrivamo činjenicu da je ovo kršćanska knjižara. Zapravo, ovo mjesto je desetljećima bila kršćanska knjižara i poznato je kao takvo”.

Posljednjih godina, neke druge tvrtke u vlasništvu predanih kršćana nisu bile pod pritiskom. Bojkot visokog profila bio je slučaj slastičarne Läderach, čiji je ugovor s glavnim švicarskim zrakoplovnim prijevoznikom raskinut nakon pritiska LGBTQI skupina. Fizičke trgovine tvrtke napadnute su zbog podrške vlasnika godišnjem Hodu za život.

NAJNOVIJE!