16 zemalja EU potpisalo je sporazum za promicanje transrodnih politika

16 zemalja Europske unije potpisalo je sporazum za daljnje promicanje transrodnih politika u Europi.

Ministri i LGBT skupine sastali su se 5. srpnja u Madridu na „Unaprjeđenju LGBTQI+ prava u Europi“, događaju Europske unije za daljnji „razvoj Strategije Europske komisije za LGBTQI+ jednakost 2020. – 2025.“.

Francuska, Njemačka, Švedska, Danska, Finska, Belgija, Nizozemska, Portugal, Irska, Slovenija, Estonija, Litva, Luksemburg, Malta i Cipar bile su zemlje službeno predstavljene u glavnom gradu Španjolske.

Ova je inicijativa među prvima španjolske vlade koja je započela svoje predsjedanje Vijećem Europske unije (rotacijska uloga koja se daje zemljama EU-a svakih 6 mjeseci). Vodi je Irene Montero, španjolska ministrica za jednakost, čelnica ljevičarske stranke Podemos, koalicijskog partnera socijaldemokrata PSOE.

Španjolska se sprema proslaviti opće izbore 23. srpnja, u kontekstu u kojem sve ankete predviđaju poraz ljevičarske koalicije u vladi.

Što sporazum kaže?

Dokument koji je potpisalo 16 zemalja u Madridu poziva na priznavanje rodnog samoodređenja transrodnih osoba u cijeloj Europskoj uniji, zakonsku promjenu spola bez posebnih zahtjeva i zabranu takozvanih ‘konverzijskih terapija’.

Govoreći na događaju, Montero je govorio o “jasnom smjeru” u kojem Europa “jamči LGTBI prava da zaštiti srce naših demokracija”. Europska unija bi trebala “s ponosom unapređivati ​​prava LGTBI osoba i time stati na kraj mržnji i LGTBIfobiji”.

Dokument na koji se ovih 16 zemalja obvezalo govori o “pojačanoj mržnji, nasilju i diskriminaciji” prema LGBTQI osobama u Europi, “a posebno prema transrodnim osobama”.

Također se osuđuje da “neke političke organizacije i organizacije civilnog društva vode kampanju za ukidanje postojećeg zakonodavstva” i za “sprječavanje prava na zakonsko priznavanje spola bez neljudskih ili ponižavajućih zahtjeva”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!