60 posto američkih katolika smatra da bi pobačaj trebao biti legalan

Samo 34 posto katolika koji idu na misu svaki tjedan smatra da bi pobačaj trebao biti legalan.

Većina američkih katolika smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, iako je podrška legalnom pobačaju mnogo niža među katolicima koji redovito idu na misu.

Istraživački centar Pew objavio je u petak članak na blogu pod naslovom “9 činjenica o američkim katolicima”. Jedna činjenica uključena na popis, temeljena na istraživanju provedenom od 27. ožujka do 2. travnja 2023., pokazala je da 61% katolika koji žive u Sjedinjenim Državama vjeruje da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva. To je nešto manji postotak od broja odraslih Amerikanaca koji su rekli isto (62%).

Podrška pobačaju razlikuje se među podskupinama unutar anketiranog uzorka odraslih katolika. Nešto veći udio latinoameričkih katolika (63%) zalaže se za to da pobačaj ostane legalan u svim ili većini slučajeva od bijelih katolika (59%), izvještava Christian Post.

Suprotno tome, razlika u podršci pobačaju među katolicima koji posjećuju misu svaku nedjelju i onima koji idu rjeđe mnogo je veća.

Samo 34 posto katolika koji idu na misu svaki tjedan smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini okolnosti. U međuvremenu, 68% katolika koji idu na misu jednom mjesečno ili rjeđe ili uopće ne podržavaju legalni pobačaj u svim ili većini slučajeva.

Michael New, znanstvenik koji se zalaže za život na Institutu Charlotte Lozier, reagirao je na ovaj poseban nalaz iz ankete u X petak. “Pohađanje crkve nam govori puno više o stavovima o pobačaju nego denominacija”, rekao je.

NAJNOVIJE!