Katolička crkva u SAD-u bilježi zabrinjavajući pad broja vjernika
Foto: Pexels

Većina američkih katolika smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, iako je podrška legalnom pobačaju mnogo niža među katolicima koji redovito idu na misu.

Istraživački centar Pew objavio je u petak članak na blogu pod naslovom “9 činjenica o američkim katolicima”. Jedna činjenica uključena na popis, temeljena na istraživanju provedenom od 27. ožujka do 2. travnja 2023., pokazala je da 61% katolika koji žive u Sjedinjenim Državama vjeruje da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva. To je nešto manji postotak od broja odraslih Amerikanaca koji su rekli isto (62%).

Podrška pobačaju razlikuje se među podskupinama unutar anketiranog uzorka odraslih katolika. Nešto veći udio latinoameričkih katolika (63%) zalaže se za to da pobačaj ostane legalan u svim ili većini slučajeva od bijelih katolika (59%), izvještava Christian Post.

Suprotno tome, razlika u podršci pobačaju među katolicima koji posjećuju misu svaku nedjelju i onima koji idu rjeđe mnogo je veća.

Samo 34 posto katolika koji idu na misu svaki tjedan smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini okolnosti. U međuvremenu, 68% katolika koji idu na misu jednom mjesečno ili rjeđe ili uopće ne podržavaju legalni pobačaj u svim ili većini slučajeva.

Michael New, znanstvenik koji se zalaže za život na Institutu Charlotte Lozier, reagirao je na ovaj poseban nalaz iz ankete u X petak. “Pohađanje crkve nam govori puno više o stavovima o pobačaju nego denominacija”, rekao je.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare