NaslovnicaVijestiAnglikanski svećenici slažu se - Velika Britanija više nije kršćanska zemlja

Anglikanski svećenici slažu se – Velika Britanija više nije kršćanska zemlja

Anketa provedena među anglikanskim svećenicima objavljena jučer pokazuje da čak i oni misle da Velika Britanija nije kršćanska zemlja te da postoji snažna želja za značajnim promjenama u crkvenoj doktrini.

To je u oštroj suprotnosti s izjavom koju je 2014. dao tadašnji premijer David Cameron kada je izjavio da je ‘ponosan na činjenicu da smo kršćanska zemlja’.

Anketa koju je proveo The Times među 1.200 svećenika Engleske Crkve pokazala je da je gotovo dvije trećine svećenika reklo da se Velika Britanija može nazvati kršćanskom ‘ali samo povijesno, ne trenutno’, a daljnjih 9% odgovorilo je ‘ne’ – Britanija se ne može opisati kao kršćanska zemlja.

Ostali nalazi uključuju da većina svećenika (53%) smatra da bi Engleska crkva trebala održavati istospolna vjenčanja, a daljnja većina (63%) smatra da bi crkva trebala odustati od svog protivljenja predbračnim spolnim odnosima.

Manje od polovice ispitanika (43,9 posto) čvrsto je uvjereno da će njihova crkva i dalje održavati nedjeljnu službu za 10 godina, iako je 20,9 posto reklo da je to “prilično vjerojatno”. Međutim, 9,5 posto misli da je to “prilično malo vjerojatno”, 4,9 posto vjeruje da je to “vrlo malo vjerojatno”, a 6,1 posto otkrilo je da je njihova lokalna crkva već prestala održavati bogoslužje svake nedjelje.

Rezultati posljednjeg popisa stanovništva pokazuju da je Ujedinjeno Kraljevstvo sada među najmanje religioznim zemljama na svijetu, no još uvijek postoje mnogi zakoni koji dopuštaju privilegije vjerskim skupinama.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare