Arheolozi pronašli drevni prsten s Isusovim licem u ‘netaknutom stanju’

Drevni zlatni prsten s isklesanim likom Isusa Krista, možda izgubljen prije nekoliko stoljeća, nedavno je pronađen u izvrsnom stanju među 30.000 drugih srednjovjekovnih arheoloških predmeta u jugoistočnoj Švedskoj.

Arheolozi koji rade za vladinu agenciju Nacionalni povijesni muzeji objavili su otkrića u obalnom gradu Kalmaru usred dugogodišnjeg plana iskopavanja koji uključuje 50 srednjovjekovnih parcela, oko 10 ulica i dijelove starog gradskog zida u Gamla Stanu.

Osim rijetkog nakita koji je pronađen, postoje i stotine zgrada, podruma, ulica, zahoda i svakodnevnih predmeta od prije 400 godina — otprilike 1250. do 1650. — koji su pronađeni u roku od dvije godine u središnjem Kalmaru.

Iskapanja su provedena s nadom da će se obnoviti i proširiti vodovodne i kanalizacijske cijevi, koje su u nekim slučajevima zahvatile ostatke srednjovjekovnih građevina.

“Ukupno je pronađeno više od 30.000 predmeta. … Vrlo je neobično da se tako velika susjedna područja istražuju usred grada, a rezultat je iznad svih očekivanja”, stoji u priopćenju The Archaeologists, subjekta koji djeluje pod okriljem Nacionalnih povijesnih muzeja.

Magnus Stibéus, voditelj projekta Arheologa, rekao je da su godine ispunjavanja plana iskapanja dovele do naprednih obrazovnih mogućnosti i resursa za one koji provode studije o bilo čemu otkrivenom.

Najveća arheološka otkrića koja podupiru Bibliju

Zlatni prsten kao “spektakularno” otkriće

Zlatni prsten jedno je od dva “spektakularna” otkrića prije završetka iskopavanja. Stibéus je rekao da su istraživači također pronašli alsengem, ili mali stakleni kamen, za koji se vjeruje da je korišten kao amulet hodočasnika.

“Zlatni prsten bio je u gotovo netaknutom stanju s motivom Krista i pronađen je, kao i alsengem, u kontekstima koje smo protumačili kao skladište otpada. Vjerojatno netko nije imao sreće i izgubio je prsten prije 500 godina”, rekao je Stibéus. “Alsengemet je slomljen i možda je bačen.”

“Zlatni prsten s izrezbarenim likom Krista datira s početka 15. stoljeća. Tu vrstu prstena možda je nosila žena jer je prilično malen. Neki slični prstenovi pronađeni su u sjevernoj Finskoj, Östergötlandu i Upplandu”, nastavio je Stibéus.

Ostali jedinstveni nalazi uključuju ostatke runskog kamena koji je možda potjecao iz grobnog humka na groblju u Kalmaru u 12. stoljeću.

NAJNOVIJE!