Astronomi otkrili zvijezdu koja “jede Sunce dnevno”

Astronomi su otkrili kvazar (nebesko tijelo koje izgleda kao zvijezda), najsjajniji te vrste, koji je navodno sjajan kao 500 trilijuna Sunca, a pokreće ga supermasivna crna rupa.

“Otkrili smo najbrže rastuću crnu rupu poznatu do danas. Ima masu od 17 milijardi Sunca i pojede nešto više od Sunca dnevno. To ga čini najsvjetlijim objektom u poznatom svemiru”, kaže Christian Wolf, astronom s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) i glavni autor studije objavljene u ponedjeljak u časopisu Nature Astronomy.

Kvazar, nazvan J0529-4351, toliko je udaljen od Zemlje da je njegovoj svjetlosti trebalo otprilike 12 milijardi godina da stigne do nas. U međuvremenu, njegova svjetlost je više od 500 trilijuna puta svjetlija od Sunca.

“Sva ova svjetlost dolazi od vrućeg akrecijskog diska koji ima sedam svjetlosnih godina u promjeru — ovo mora biti najveći akrecijski disk u svemiru”, rekao je doktorant ANU-a i koautor Samuel Lai, prenosi Christian Headlines.

Sedam svjetlosnih godina otprilike je 15 000 puta udaljenost od Sunca do orbite Neptuna.

Koautor Christopher Onken, astronom s ANU-a, primijetio je da se kvazar prije otkrića skrivao na vidljivom mjestu.

“Iznenađenje je da je ostao nepoznat sve do danas, kada već znamo za milijun manje impresivnih kvazara. Doslovno nam je gledao u lice do sada.”

Objasnio je da se objekt u početku pojavio na slikama ESO Schmidt Southern Sky Survey iz 1980. godine, ali je identificiran kao kvazar tek desetljećima kasnije.

Prema Space.comu , procjenjuje se da je supermasivna crna rupa u srcu kvazara između 17 i 19 milijardi puta veća od Sunčeve mase. Svake godine troši “akrete”, plin i prašinu ekvivalentne 370 solarnih masa.

“Osobno, jednostavno volim tu jurnjavu. Na nekoliko minuta dnevno ponovno se osjećam kao dijete koje se igra potrage za blagom, a sada iznosim na sunce sve što sam od tada naučio”, rekao je Wolf o otkriću kvazara.

NAJNOVIJE!