Austrija će isplatiti 33 milijuna eura odštete homoseksualcima koji su kazneno gonjeni

U Austriji će sve osobe koje su procesuirane ili osuđene zbog svoje homoseksualnosti biti rehabilitirane i dobit će novčanu odštetu, za što je izdvojeno ukupno 33 milijuna eura, najavila je danas austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić.

Ona je navela da će za svaku ukinutu presudu biti isplaćeno 3.000 eura, a za svaku godinu ili dio kazne po 1.500 eura, prenosi austrijski javni servis ORF.

“Za svaku pokrenutu istragu po paragrafu kaznenog zakona koji je ukinut početkom 2000-ih oštećeni dobivaju 500 eura. Ako su oštećeni pretrpjeli ekonomske, profesionalne ili zdravstvene posljedice, dobit će dodatnih 1.500 eura”, rekla je Zadić na konferenciji za novinare.

Dodala je da će novom mjerom austrijske vlade biti pogođeno oko 11.000 osoba koje će se same morati obratiti sudu ili Ministarstvu pravde kako bi dobile naknadu.

Homoseksualnost je u osnovi dekriminalizirana 1971. u Austriji, međutim, još uvijek su postojali određeni članci zakona koji su kriminalizirali istospolne radnje.

Tek je 2002. godine Ustavni sud ukinuo posljednju preostalu takvu odredbu.

Iz nevladine organizacije NEOS LGBTQ kažu da odšteta za kazneni progon homoseksualaca kasni, ali da je to snažan signal za sve žrtve koje su “kriminalizirane zbog svoje ljubavi”.

NAJNOVIJE!