Belgija je prva zemlja u svijetu u kojoj je prostitucija ‘kao i svaki drugi posao’

Belgija je nedavno postala prva zemlja na svijetu koja je usvojila inovativni zakon o radu po kojem je prostitucija ‘kao i svaki drugi posao’, što je rezultat dugogodišnjih napora i lobiranja.

Ovaj zakon predstavlja ključni korak ka zaštiti prava i dobrobiti seksualnih radnika, ističući Belgiju kao pionira u pružanju sigurnosti i podrške ovoj zajednici.

Prema novom zakonu, seksualne radnice imaju pravo na osnovna radnička prava, uključujući zdravstveno osiguranje, mirovine, naknade za nezaposlene, godišnji odmor i porodiljni dopust.

Osim toga, svodnici su obavezni osigurati sigurnosne mjere poput tipke za alarm u prostorijama gdje se pružaju usluge, čime se poboljšava sigurnost i zaštita radnika.

Jedna od ključnih odredbi ovog zakona je pravo seksualnih radnika da odbiju klijenta bez straha od sankcija ili gubitka posla. Svodnici su dužni osigurati registrirani ured u Belgiji te proći kroz postupak odobrenja koji uključuje provjeru kaznenog dosjea kako bi se osigurala sigurnost radnika.

Uz to, zakon također osigurava anonimnost radnika prilikom sklapanja ugovora, s ciljem sprječavanja diskriminacije i omogućavanja radnicima da se lakše prijavljuju za druge poslove u budućnosti.

Daan Bauwens, glasnogovornik UTSOPI-ja, sindikata seksualnih radnika u Belgiji, izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja ovog zakona, istaknuvši njegovu važnost za zaštitu seksualnih radnika i nadajući se da će drugi svjetski lideri slijediti ovaj primjer.

Belgijski parlament jednoglasno je odobrio ovaj zakon, otvarajući put ka potencijalnom preokretu u pristupu kriminalizaciji ove industrije širom Europe.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!