Belgijski biskup podržava eutanaziju u određenim okolnostima

Belgijski biskup rekao je kako misli da postoje određene okolnosti u kojima je eutanazija moralno prihvatljiva, što je u suprotnosti s učenjem Katoličke Crkve.

U intervjuu s belgijskim dnevnim vijestima La Libre Belgique, biskup Johan Bonny iz Antwerpena u Belgiji — koji je izrazio snažnu potporu istospolnim “blagoslovima” — izjavio je da ne misli da bi se moralni sud o eutanaziji mogao izreći na temelju na temelju intrinzične prirode radnje, ali tek nakon sagledavanja pratećih okolnosti.

Biskup je razmišljao o mogućnosti da neke okolnosti mogu opravdati oduzimanje života starim ili nemoćnim osobama.

“Dakle, Crkva bi mogla zauzeti različite stavove o pitanju eutanazije?”, upitao je Bonny u intervjuu La Libre Belgique. „Znači li to da, u očima Crkve, vrijednost života varira ovisno o regijama svijeta?“

Biskup je odgovorio da unutar etike ne prihvaća jasne i objektivne prosudbe, već se opredjeljuje za etiku okolnosti i moralni relativizam, nazivajući takav relativizam “razlučivanjem”.

“Filozofija me je naučila da se nikad ne zadovoljavam generičkim crno-bijelim odgovorima”, izjavila je Bonny. “Sva pitanja zaslužuju odgovore prilagođene situaciji: moralni sud uvijek mora biti izrečen u skladu s konkretnom situacijom, kulturom, okolnostima, kontekstom.”

Biskup je odbacio nauk Katoličke Crkve da je eutanazija uvijek zlo

Tvrdeći da “konstantno zagovara poštivanje života”, Bonny je ipak izričito odbacio nauk svoje Crkve da je eutanazija uvijek i intrinzično zlo jer je oduzimanje života nevinoj osobi.

“Žao mi je što iz Vatikana Kongregacija za nauk vjere potvrđuje da je eutanazija uvijek intrinzično zlo, bez obzira na okolnosti”, izjavio je biskup.

“To je prejednostavni odgovor koji ne ostavlja prostora za razlučivanje. Uvijek ćemo se protiviti želji nekih da prerano prekinu život, ali moramo priznati da zahtjev za eutanazijom od strane 40-godišnjaka nije jednak zahtjevu 90-godišnjaka koji se suočava s neizlječivom bolešću.”, naglasio je.

“Moramo naučiti bolje definirati pojmove i razlikovati situacije”, tvrdi biskup, implicirajući da bi eutanazija bila moralno dopuštena ako je osoba prestara ili prebolesna.

NAJNOVIJE!