Belgijski biskupi podupiru blagoslov istospolnih parova

Nekoliko katoličkih biskupa iz Belgije, poznatih kao flamanski biskupi, objavili su zajedničku izjavu preko svoje pro-LGBT službe umiljavajući se nedavnom dokumentu Vatikana koji daje odobrenje svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove.

„Unutar vjernog LGBTI+ svijeta, nedavna izjava Dikasterija za nauk vjere, Fiducia Supplicans, smatra se velikim korakom prema priznavanju vjernih i trajnih homoseksualnih veza. Vi ste u potpunosti prihvaćeni kao LGBTI+ osoba i već sada možete dodatno blagosloviti svoju vezu”, stoji u priopćenju koje su biskupi objavili 22. prosinca, a koje je napisala regionalna pro-LGBT služba “Kontaktne točke za homoseksualnost i vjeru”.

“Zajedničko razlučivanje kroz oblikovanu savjest već je bilo preferirano u društvenom nauku Crkve”, nastavlja se u izjavi.

„To što oblikovana savjest sada također ima prednost u spolnoj etici je ni više ni manje nego odron u govoru i mišljenju Crkve. Štoviše, izjava svjetske crkve ima značajan utjecaj na razmišljanje u zemljama u kojima je homoseksualnost i danas kriminalizirana.”

“Za one koji su se tijekom protekle dvije godine pitali hoće li svjetska anketa među vjernicima u Katoličkoj crkvi išta promijeniti, izjava od ponedjeljka [od 18. prosinca] sa sigurnošću se može nazvati ranim plodom tog procesa. Posvuda postoji sve entuzijastična želja za gostoljubivom i otvorenom Crkvom. Proživljeni život ne dopušta da bude zatvoren u nepomična pravila”, dodaje se.

NAJNOVIJE!