Biden ne može prisiliti kršćanske liječnike da izvode trans operacije, tvrdi sud

Savezni sud presudio je da se kršćanski liječnici ne mogu prisiliti da izvode operacije unakaženja tijela za transrodne osobe unatoč mandatu Bidenove administracije.

U nalogu objavljenom u ponedjeljak, Okružni sud Sjedinjenih Država okruga Sjeverne Dakote donio je djelomičnu skraćenu presudu u korist Saveza kršćanskih poslodavaca.

U pitanju su bila dva mandata američkog Povjerenstva za jednake mogućnosti zapošljavanja te američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga koji tumače zaštitu protiv diskriminacije temeljenu na “spolu” u Glavi VII tako da uključuje seksualnu orijentaciju i samoproglašeni rodni identitet.

Od religioznih poslodavaca zahtijevalo bi zdravstveno osiguranje koje pokriva trans operacije koje sakate tijelo i prisililo bi kirurge s vjerskim protivljenjem da izvode takve postupke kao što su kastracija za muškarce i izborne dvostruke mastektomije za žene. U suprotnom bi se suočili s optužbama za diskriminaciju na temelju rodnog identiteta.

Sud je zaključio da će “CEA uspjeti na temelju zasluga”, dodajući da “ako bi CEA morala poštivati ​​ove mandate, njezini bi članovi morali prekršiti svoja iskrena vjerska uvjerenja, što je nedopustivo prema Prvom amandmanu i [vjerskoj slobodi Zakona o obnovi].”

“CEA iskreno vjeruje da su muškarac i žena nepromjenjive stvarnosti definirane biološkim spolom i da je promjena spola u suprotnosti s kršćanskim vrijednostima”, stoji u nalogu.

U odluci se dodaje da iako je “zaštita prava transrodnih pacijenata na pristup ključnoj zdravstvenoj skrbi i zaštita radnika od spolne diskriminacije svakako uvjerljiv interes, tuženici ovdje nisu učinili ništa više od identificiranja široko formuliranog interesa u pokušaju da opravdaju opću primjenjivost mandata vlade.”

The Alliance Defending Freedom, konzervativna odvjetnička tvrtka koja pomaže u zastupanju CEA-e, gleda ovu presudu kao na pobjedu za vjersku slobodu.

NAJNOVIJE!