Čak 7 od 10 odraslih Amerikanaca vjeruje u postojanje anđela, a u đavla puno manje

Čak 7 od 10 odraslih Amerikanaca vjeruje u postojanje anđela, no kada je riječ o postojanju đavla i demona taj broj je puno manji. U njih vjeruje 56 posto ljudi.

Vjera u Božje postojanje je pala u odnosu na 2001. godinu, s 90 na 74 posto, nebo s 83 posto na 69 posto, a vjera u postojanje pakla sa 71 posto na 59 posto.

Anđeli zauzimaju istaknuto mjesto u vjerovanjima mnogih Amerikanaca, čak i nadmašujući druge duhovne pojmove poput đavla, pakla, astrologije i koncepta da fizički objekti posjeduju duhovnu energiju, prema nedavnoj anketi provedenoj od strane The Associated Pressa.

Ovo široko rasprostranjeno vjerovanje pripisuje se ljudskoj želji za višim smislom ili razumijevanjem izvan njih samih, kako objašnjavaju pojedinci poput Jacka Groggera, kapelana Los Angeles Angels i dugogodišnjeg vatrogasnog zapovjednika južne Kalifornije.

Anđeli se često pojavljuju u popularnoj kulturi i religijskim tekstovima

Anđeli pružaju utjehu i poznati su mnogima, često se pojavljujući u popularnoj kulturi i religijskim tekstovima. Njihovo vjerovanje je na istoj razini kao i vjerovanje u raj i moć molitve, ali zaostaje za vjerovanjem u Boga ili višu silu.

Vjerovanja u anđele prelaze različite vjerske pripadnosti, s 84% onih koji su povezani s religijom izražavaju vjerovanje u anđele. To uključuje 94% evanđeoskih protestanata, 81% protestanata tradicionalnih crkava i 82% katolika.

Čak i među onima bez vjerske pripadnosti, 33% vjeruje u anđele, pri čemu 2% ateista, 25% agnostika i 50% onih koji se identificiraju kao “ništa posebno” izražavaju takva vjerovanja.

Anđeli “ujedinjavaju” religije

Koncept anđela izuzetno je fleksibilan, omogućavajući različita svjetonazora i interpretacija. Često služe kao način za razgovor o složenim idejama o duhovnosti i božanskom.

Anđeli također igraju ulogu ujedinjavanja različitih religija i tradicija, sjedinjujući čovječanstvo u zajedničkom vjerovanju. Za neke, vjerovanje u anđele postaje značajan aspekt njihove duhovne prakse i iskustava.

Iako anđeli zauzimaju posebno mjesto u srcima mnogih, važno je napomenuti da se interpretacije i vjerovanja o njima mogu znatno razlikovati.

Napomena: Anketa je obuhvatila 1.680 odraslih osoba od 11. do 15. svibnja, a margina uzorkovanja iznosi plus ili minus 3,4 postotna poena.

NAJNOVIJE!