NaslovnicaVijestiČimpanza spašena iz laboratorija prvi put vidi otvoreno nebo: Pogledajte potresnu snimku...

Čimpanza spašena iz laboratorija prvi put vidi otvoreno nebo: Pogledajte potresnu snimku mučene životinje

Potresna snimka čimpanze koja prvi put vidi otvoreno nebo širi se poput munje društvenim mrežama!

Dvadesetdevetogodišnja čimpanza Vanilla, koja je spašena iz zloglasnog Laboratorija za eksperimentalnu medicinu i kirurgiju primata u New Yorku, prvi je put vidjela otvoreno nebo nakon što je stigla u utočište na Floridi.

Vanilla nikada nije napustila mali kavez u nastambi u kojoj je bila desetljećima.

U videu ne krije radost i čini se da je očarana svojim novim majmunskim prebivalištem.

Inače, Vanilla je u ozloglašenom laboratoriju živjela do svoje druge godine. Laboratorij je zatvoren 1997., a Vanilla je bila među skupinom majmuna koji su prebačeni u Kaliforniju. Tamo je, međutim, bila zatvorena u većoj nastambi u skloništu koje je prestalo s radom 2019. i kojem su prijetili požari.

Čimpanza je pronašla utočište na Floridi

Prošle godine, utočište za čimpanze osiguralo je mjesto od 150 hektara na Floridi i prebacilo primate.

Na videu se vidi i da je alfa mužjak Dwight prvi pozdravio Vanillu ogromnim zagrljajem.

– Vanilla je živjela u Kaliforniji sa šačicom čimpanza unutar kaveza s lančanom ogradom i bez trave – rekao je primatolog Andrew Halloran koji je zabilježio nevjerojatan trenutak.

Utočište na Floridi dom je za 226 čimpanza odbačenih iz laboratorija, industrije zabave, trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima, improviziranih zooloških vrtova, od kojih su mnoge prethodno bile u samicama i nikad prije nisu komunicirale s drugim čimpanzama.

– Vanilla se jako dobro udomaćila. Kada ne istražuje otok sa svojim prijateljima, obično je se može naći na vrhu trokatnice za penjanje, kako promatra svoj novi svijet, dodaje stručnjak.

Halloran inače procjenjuje osobnost svake nove čimpanze koja stigne u utočište kako bi otkrio kojoj se zajednici najbolje uklapa.

– Vanilla se slaže sa svih ostalih 18 čimpanza. Posebno zaigran odnos ima s alfa mužjakom Dwightom od kojeg krade hranu – kaže Halloran.

Snimka čimpanze Mahale koja je na svijet donijela novorođenče u Zoo Countyju u Kansasu digla je u zrak i korisnike na društvenim mrežama. Mahale se oporavila od komplikacija nastalih porodom carskim rezom, a nakon 48 sati prvi put je držala svoje mladunče.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare