Crkve u Europi se pretvaraju u hotele i kafiće: Najgore je na sjeveru

Crkve u Europi u kojima se nekada molilo i štovao Isus Krist se pretvaraju hotele, kafiće i noćne klubove. Najgora situacija je na sjeveru Europe. 

Ispovjedaonice u kojima su generacije Belgijanaca priznavale svoje grijehe stojeći u kutu onoga što je nekada bila crkva Presvetog srca Isusova, dokaz su da su katoličke bogomolje nadživjele svoju svrhu, piše AP.

Zgrada će se zatvoriti na dvije godine dok se u nju ne dodaju kafić i pozornica za koncerte, s planovima da se crkva pretvori u “novo kulturno žarište u srcu Mechelena”, gotovo nadomak mjesta gdje živi belgijski nadbiskup.

Iza ugla, bivša franjevačka crkva sada je luksuzni hotel u kojem je glazbena zvijezda Stromae provela svoju prvu bračnu noć, usred sakralnih vitraja.

Diljem Europe, kontinenta koji je njegovao kršćanstvo veći dio dva tisućljeća, crkve, samostani i kapelice stoje prazni i sve su zapušteniji jer se vjera i posjećivanje crkve smanjivalo tijekom proteklih pola stoljeća.

Fenomen otpada od vjere uzrokuje prenamjenu sakralnih prostora

“To je bolno. Neću to skrivati. S druge strane, povratak u prošlost nije moguć“, rekao je mons. Johan Bonny, biskup Antwerpena. Nešto treba učiniti jer sada se sve više nekoć svetih građevina prenamjenjuje za bilo što, od trgovina odjećom i zidova za penjanje do noćnih klubova.

To je fenomen koji se može vidjeti u velikom dijelu europskog kršćanskog središta od Njemačke do Italije i mnogih zemalja između.

U Flandriji, u sjevernoj Belgiji, koja ima neke od najvećih katedrala na kontinentu i najfiniju umjetnost koja ih ispunjava, to se posebno ističe. Kad bi barem bilo dovoljno vjernih.

Studija istraživačke skupine PEW iz 2018. pokazala je, u Belgiji, da od 83% onih koji kažu da su kršćanski odgajani, samo 55% još uvijek sebe takvima smatra. Samo 10% Belgijanaca i dalje je redovito išlo u crkvu.

U današnje vrijeme, gostujući međunarodni zborovi mogu vidjeti da su njihovi pjevači brojčano nadmašili zajednicu vjernika.

U prosjeku, svaki od 300 gradova u Flandriji ima oko šest crkava i često nema dovoljno vjernika da popune jednu jedinu.

Neki postaju trn u oku u gradskim središtima, a njihovo održavanje stalno troši financije.

NAJNOVIJE!