Djeca konzervativnih roditelja su mentalno zdravija, potvrđuje istraživanje

Djeca tinejdžeri liberalnih roditelja imaju veću vjerojatnost da će imati problema s mentalnim zdravljem, pokazalo je istraživanje koje su u četvrtak objavili Institut za obiteljske studije i Gallup.

Liberalni roditelji imaju lošiju kvalitetu odnosa sa svojim potomcima, što je najvažniji utjecaj na mentalni razvoj djeteta, pokazalo je istraživanje.

Objašnjavajući da je politička ideologija jedan od najjačih pokazatelja stila roditeljstva, autor studije Jonathan Rothwell primijetio je da će “konzervativni i vrlo konzervativni roditelji najvjerojatnije prihvatiti roditeljske prakse povezane s mentalnim zdravljem adolescenata”.

“Liberalni roditelji imaju najniži rezultat, čak i lošiji od vrlo liberalnih roditelja, uglavnom zato što je najmanje vjerojatno da će uspješno disciplinirati svoju djecu”, pokazalo je istraživanje. Nasuprot tome, otkriveno je da je vjerojatnije da će konzervativni roditelji učinkovitije disciplinirati dok pokazuju ljubav i odgovaraju na djetetove potrebe, prenosi Tribun.hr.

Razlika u rezultatima nije bila mala, prema studiji. Samo 55% potomaka liberalnih roditelja prijavilo je dobro ili izvrsno mentalno zdravlje, u usporedbi sa 77% adolescenata konzervativnih ili vrlo konzervativnih roditelja.

Regulacija, provedba i srdačno reagiranje bile su roditeljske prakse koje su se najviše povezivale s povoljnim ishodima. Prema studiji, roditelji koji su se složili da njihovo dijete “mora ispuniti prioritete koje sam im postavio prije nego što im se dopusti igranje ili opuštanje” i “slijede redovnu rutinu” tijekom školskih dana vidjeli su znatno bolje rezultate. Svakodnevno pokazivanje ljubavi i brzo reagiranje na djetetove potrebe imalo je slične ponderirane učinke na mentalno zdravlje.

Nasuprot tome, roditelji koji su rekli da im je “teško disciplinirati svoje dijete” uočili su značajnu negativnu korelaciju, kao i roditelji koji su rekli da dijete često ide po svom u sukobima roditelj-dijete.

NAJNOVIJE!