Djevojka (26) otkrila da ima opaku bolest zbog trenda na TikToku

26-godišnja Amerikanka je otkrila da ima opaku bolest zbog trenda koji je postao viralan na Tiktoku.

Djevojka iz SAD-a kupila je kozmetički proizvod o kojemu su svi objavljivali videa na TikToku, ali nije ni slutila da će otkriti da ima rak.

Helen Bender (26) koristila je “gua sha” kamen za masažu lica u travnju 2022. kada je primijetila kvržicu na vilici, što je kasnije dovelo do dijagnoze četvrtog stadija raka.

Inače, gua sha je drevna kineska tehnika masiranja lica predmetom s glatkim rubovima kako bi se navodno potaknula cirkulacija i smanjila upala. Mnoge tiktokerice iz područja kozmetike “kunu se” da im ona čini vitkiju vilicu i da umiruje mišiće vrata. Upravo su ta svjedočanstva navela Helenu da kupi kineski kamen.

“Počela sam ga koristiti kako bi mi lice izgledalo tanje, a kada sam primijetila ovu kvrgu, nisam bila sigurna što je to”, rekla je agentica za nekretnine iz Mobilea u Alabami.

Nije se previše uznemirila kad je pronašla kvržicu, budući da je već pet godina bila u remisiji od kancerogenog madeža na leđima.

– Često sam prehlađena i slično, pa sam prvo mislila da je samo natečen limfni čvor. Nisam puno razmišljala o tome jer me nije boljelo, nego je samo postajalo sve veće pa sam otišla dermatologu – objasnila je.

@helenbender

TW: Large tumor and very unflattering photos of me 🙂 #cancer #immunotherapy #dermatologist #doctorsoftiktok #skincare #sunscreen

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Primijetila je da se rak širi

Dermatolog ju je poslao onkologu, gdje je napravila rendgensku snimku pluća i zakazala još jedan pregled nekoliko tjedana kasnije, a potom je otišla na odmor u Italiju. Tamo je shvatila da nešto nije u redu.

– Primijetila sam još jednu kvržicu točno na ključnoj kosti na ramenu. Zbog toga sam pomislila da je to nešto što se širi – rekla je Helen.

Kad je stigla kući, otišla je na skeniranje cijelog tijela i dobila poražavajuću vijest da ima rak u četvrtom stadiju.

“Onog dana kad sam se vratila, bila sam na CT-u cijelog tijela i pozvali su me za sat vremena. Bila sam na poslu i rekli su mi da dođem odmah, jer je hitno. Otišla sam sama i pozvala zaručnika da ostane kraj telefona”, nastavlja priču.

PET snimka otkrila je da ima tumore po cijelom tijelu, uključujući gušteraču i oba plućna krila. Hrpa ih je bila i u crijevima.

Dodaje da joj je najteže bilo kada je svojim najbližima morala priopćiti strašnu vijest. Prvo je nazvala zaručnika i on je došao u ordinaciju, a tek se kasnije dosjetila kako to reći svojoj obitelji.

– Nisam mogla reći tati, tako je teško priopćiti takve vijesti članovima obitelji. Tako je doktor rekao mom tati, a moj tata mojoj mami i mojoj sestri – rekla je.

Iako joj je liječnik rekao da su neki pacijenti živjeli samo šest tjedana nakon dijagnoze, Helen je odmah započela prvu rundu imunoterapije u lipnju 2022. i bila je pozitivna u vezi s odgovorom svog tijela. Kaže da su šanse da terapija bude uspješna polovične, ali da je dosad bila učinkovita.

Trenutno je na liječenju koje traje sedam mjeseci, a ostalo joj je još godinu i pol terapije. Liječnici predviđaju da će ući u remisiju za manje od dvije godine.

NAJNOVIJE!