Drevna kršćanska zajednica u Jeruzalemu je suočena s rušenjem objekata

Jeruzalemska armenska četvrta, drevna kršćanska zajednica bori se za zaštitu svoje povijesne zemlje. Odupiru se pokušaju izgradnje hotela na imanju koje su posjedovali stoljećima i vjeruju da ovo pitanje izaziva širu zabrinutost za kršćansku prisutnost u gradu.

Armenska četvrt, sa svojim drevnim nasljeđem, suočava se sa zemljišnim sporom koji ima implikacije izvan jeruzalemskih drevnih zidina.

Ugovorom o zemljištu sa židovskim biznismenom zakupljen je veliki dio armenske četvrti starog grada, a investitor planira luksuzni hotel koji bi srušio kuće u kojima su stoljećima živjeli Armenci.

Armenski stanovnik Garo Nalbandian rekao je za CBN News: “Moja obitelj dolazi 1920-ih nakon turskih masakra. Moj otac je došao zajedno sa sestrom bez svojih obitelji.”

Još jedan stanovnik Armenije, Hagop Djernazian, rekao je: “Prije dvije godine potpisan je nezakonit ugovor o zakupu ove zemlje za hotel. Bili smo šokirani kada smo saznali da ugovor uključuje ne samo zajednički parking, već i kuće, patrijarhov vrt, te sjemenišnu školu.”

Armenska zajednica u Jeruzalemu duboko je ukorijenjena u gradsku povijest i sada se nalazi na čelu borbe za očuvanje svog identiteta i baštine.

Djernazian je objasnio: “Još od četvrtog stoljeća, Armenci nastavljaju živjeti ovdje u Starom gradu, a to je planina Sion. I mi imamo svoju četvrt. Važno je spomenuti da armenska prisutnost u Jeruzalemu je neprekinuta.”

Armenci su zauzeli stav da se to ne dogodi, suočeni s nasiljem predstavnika korporacije. Sada kampiraju ovdje kako bi spriječili daljnje rušenje.

Spor oko zemljišta u armenskoj četvrti mogao bi biti stavljen na stranu u vijestima koje dolaze iz Gaze, ali za ove ljude to je pitanje života ili smrti. I nisu samo Armenci zabrinuti; šira kršćanska zajednica u Jeruzalemu također vidi ovo kao ključni trenutak za vjersko i kulturno očuvanje.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!