Dvije osobe spalile Kuran u Švedskoj i vukli ga na uzici za pse

U središtu Malmoa gorio je Kuran.

U švedskom gradu Malmou dvije su osobe spalile Kuran, a prethodno su dobile dozvolu gradske policije, javlja finski Yle.

Kako prenosi finski javni servis, prvo su čitali odlomke iz Biblije, vukli Kuran na uzici za pse, palili stranice muslimanske svete knjige i gazili palestinsku zastavu.

Policija je ogradila središnji dio Malmöa gdje je spaljen Kuran, a mnogi su događaj promatrali sa strane, dodaje Yle.

Paljenja Kurana u Danskoj i Švedskoj prošle godine izazvali su bijesne reakcije, a ponekad i nasilne prosvjede u većinski muslimanskim zemljama, no u Švedskoj taj čin potpada pod zakon o slobodi govora i legalan je.

Počevši od subote, tjedan dana će se održavati brojni koncerti i zabave u ovom južnom švedskom gradu, a kulminacija će biti veliko finale Eurovizije 11. svibnja.

Očekuje se da će tijekom tjedna Eurovizije Malmo posjetiti 100.000 ljudi.

Uz glazbena događanja, najavljeno je i nekoliko prosvjednih akcija zbog rata u Gazi, uključujući i propalestinske i proizraelske prosvjede.

U četvrtak je izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost pooštrilo upozorenja o putovanju u ovaj švedski grad. Izraelcima koji planiraju posjetiti Malmo savjetuje se da razmotre svoju odluku, navodi se.

Švedski umjetnici pozivali su da se Izrael zbog rata u Gazi isključi s Eurovizije, no organizatori su to odbili.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!