Ekstremne vrućine prijete Zemlji: Rujan 2023. je bio najtopliji mjesec u povijesti

Ekstremne vrućine se povećavaju i sve više prijete planetu Zemlji. Rujan je bio najtopliji mjesec u povijesti, a cijela 2023. godina je na istom putu.

Možda je kalendarska jesen na sjevernoj hemisferi, ali ekstremna vrućina ne popušta. Novi podaci pokazuju da je prošli mjesec bio najtopliji zabilježeni rujan, što je četvrti mjesec zaredom u kojem su oboreni toplinski rekordi, zbog čega je 2023. na putu da definitivno bude najtoplija godina zabilježena, piše CNN.

Rujan ove godine po toplini je za 0,5 stupnjeva nadmašio rujan 2020., pokazali su podaci Službe za klimatske promjene Copernicus Europske unije. Ovaj mjesec nikada nije bio ovako vruć otkako je Kopernik bilježio temperature 1940. godine.

– Neviđene temperature za rujan nakon rekordno vrućeg ljeta na nevjerojatan način ruše sve rekorde – poručila je Samantha Burgess, zamjenica direktora Kopernika.

Srpanjske temperature u rujnu

Rujan je u mnogim dijelovima planete imao srpanjske temperature – globalna prosječna temperatura iznosila je 16,38 stupnjeva, što znači da je ovaj mjesec bio 0,93 stupnja topliji od prosjeka za razdoblje od 1991. do 2020. te 1,75 stupnjeva topliji od prosjeka u predindustrijskom dobu.

Dok se mnogi fokusiraju samo na dugotrajni skok temperature, nevjerojatna vrućina u rujnu nakon najtoplijeg ljeta u povijesti pokazala je što se može dogoditi u nadolazećim godinama i kako globalno zatopljenje intenzivira ekstremne vremenske prilike.

Temperature oceana u rujnu su također bile ekstremne. Prosječna temperatura mora iznosila je 20,92 stupnja, što je najtoplije u rujnu i drugo najtoplije u jednom mjesecu. Na prvom mjestu je kolovoz ove godine.

Osim toga, led na Antarktici je na najnižoj razini za ovo doba godine.

NAJNOVIJE!