Engleska zabranila hormone za suzbijanje puberteta mlađima od 18 godina

Liječnici više neće moći rutinski propisivati ​​'blokatore puberteta'.

Hormoni za suzbijanje puberteta više neće biti dostupni djeci i tinejdžerima mlađima od 18 godina, objavila je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Engleske.

Prema BBC- ju, liječnici više neće moći rutinski propisivati ​​’blokatore puberteta’, osim u istraživačkim ispitivanjima ili u “iznimnim okolnostima”.

Maloljetni pacijenti koji već primaju takve lijekove moći će nastaviti liječenje.

Maria Caulfield, ministrica zdravstva UK-a, pozdravila je odluku nacionalnih zdravstvenih vlasti.

“Uvijek smo bili jasni da su sigurnost i dobrobit djece najvažniji, stoga pozdravljamo ovu značajnu odluku NHS-a”, rekla je.

“Prekid rutinskog propisivanja blokatora puberteta pomoći će osigurati da se skrb temelji na dokazima, stručnom kliničkom mišljenju i da je u najboljem interesu djeteta”.

Velike promjene u medicinskoj praksi nakon godina rasprava

Kontroverza oko upotrebe poznatih kao ‘blokatori puberteta’ došla je do prekretnice nakon što je izvješće poznato kao dr. Cass otkrilo da postoje “praznine u dokazima” oko upotrebe ovih tretmana, dok je pozivalo na radikalne promjene u medicinskom pristupu maloljetnicima koji kažu da su transrodni.

Djeci mlađoj od 16 godina propisivani su lijekovi koji zaustavljaju fizičke promjene poput razvoja grudi ili dlaka na licu, čak i ako su se njihovi roditelji protivili takvim tretmanima.

2021. godine NHS je priznao da se “malo zna o dugoročnim nuspojavama hormona ili blokatora puberteta kod djece” i “također nije poznato utječu li hormonski blokatori na razvoj tinejdžerskog mozga ili dječjih kostiju”.

Velika kontroverza

Medicinski razgovor izazvao je veliku društvenu raspravu dok je preko 5000 djece bilo na listi čekanja Službe za rodni identitet (Gids) kontroverzne Zaklade Tavistock. “Nedostatak kontrole kvalitete” i preopterećeno osoblje u klinikama izlagali su djecu “znatnom riziku”, navodi se u Cassovom izvješću.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, ‘detranzicioneri’ (ljudi koji žale što su prešli u suprotni spol) poput Keire Bell osudili su medicinske postupke kroz koje se djeca koja nisu dovoljno zrela da odlučuju o svom tijelu “prisiljavaju” na nepovratne medicinske tretmane.

Europa ponovno procjenjuje ‘trans’ tretmane

Druge zemlje u Europi posljednjih su godina doživjele slične promjene politike. Švedska, koja se prije smatrala referencom u “afirmiranju” rodnih tretmana, odlučila je 2022. prestati davati blokatore puberteta maloljetnicima.

U Norveškoj je službeno izvješće 2023. godine preporučilo da se “blokatori puberteta za maloljetnike definiraju kao eksperimentalni tretman” budući da je u toj nordijskoj zemlji zabilježen porast od 13% u broju maloljetnika koji traže promjenu spola.

‘Trans’ prakse sada također dolaze pod novi nadzor u Nizozemskoj. Nizozemski parlamentarci pozivaju vladu da istraži “fizičke i mentalne zdravstvene ishode” lijekova koji se daju djeci nakon što su “niz drugih europskih zemalja, poput Švedske, postale opreznije”.

NAJNOVIJE!