Europski biskupi osudili nacrt EU o “pravu na pobačaj”

Europski biskupi u utorak su objavili izjavu kojom su osudili nacrt prava na pobačaj u Povelji o temeljnim pravima Europske unije.

Biskupi smatraju da bi predloženi amandman bio u suprotnosti s pravom Europske unije i ljudskim dostojanstvom.

Aktivisti za pobačaj godinama su se zalagali za izmjene zakona, s inicijativama kao što je Pakt Simone Veil koji poziva na široka prava na pobačaj na cijelom kontinentu, javlja CNA.

U svojoj izjavi Vijeće biskupskih konferencija zemalja članica EU (COMECE) ustvrdilo je da bi ta mjera predstavljala “etičku neobranjivost” protiv ljudskih prava i europskog prava.

Navodeći da je ”ljudsko dostojanstvo sveobuhvatna vrijednost u Ugovorima i Povelji EU-a, biskupi su napisali da je ”poštivanje dostojanstva svakog ljudskog bića u svakoj fazi njegova života, osobito u situacijama potpune ranjivosti, temeljno načelo u demokratskom društvu”.

Nadalje, tvrde da “u europskom ili međunarodnom pravu ne postoji priznato pravo na pobačaj.”

Ograničenja ovlasti Europske unije, u međuvremenu, zabranjuju upravnom tijelu donošenje takve mjere.

”Zaštititi nerođeni život”

”Na razini EU nema nadležnosti za reguliranje pobačaja”, napisali su biskupi, ”i mora se vidjeti da temeljna prava ne mogu uspostaviti nadležnosti Unije.”

Europski sud za ljudska prava “nikada nije proglasio pobačaj ljudskim pravom zaštićenim Europskom konvencijom o temeljnim pravima”, dodali su biskupi, dok je nasuprot tome sud “pravo na život proglasio temeljnim ljudskim pravom i potvrdio u svoju sudsku praksu da je legitiman cilj država ugovornica konvencije zaštititi nerođeni život.”

U siječnju prošle godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Europsku uniju da uvede pobačaj u zakon, za koji je Macron rekao da će tamo “dati novi život našim pravima”. U tadašnjoj izjavi, COMECE je izrazio “duboku zabrinutost i protivljenje” toj ideji.

”Briga za žene koje su u teškoj situaciji zbog svoje trudnoće središnji je dio đakonske službe Crkve”, napisali su biskupi.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!