Europski psihijatri upozoravaju na ‘eksperimentalnu’ i štetnu transrodnu medicinu

Velika europska psihijatrijska organizacija upozorila je liječnike da ne promoviraju “eksperimentalne” transrodne “tretmane” za rodno zbunjenu djecu i adolescente.

Europsko društvo za dječju i adolescentnu psihijatriju (ESCAP) objavilo je izjavu o politici pozivajući pružatelje zdravstvene skrbi „da ne promoviraju eksperimentalne i nepotrebno invazivne tretmane s nedokazanim psiho-socijalnim učincima te da se, stoga, pridržavaju ‘primum-nil-nocere’ (moralnost, poštenje, pravednost) načela.”

Znanstvenici ESCAP-a istaknuli su “nisku pouzdanost i nestabilnost dijagnoze rodne disforije kod određenog djeteta tijekom vremena” i “moguće učinke odluka da se blokira pubertet ili spriječi medicinska tranzicija na psihosocijalni razvoj djeteta”.

U izvješću se također naglašava da se “nalazi istraživanja objavljuju isključivo na temelju kriterija kvalitete, a ne na temelju njihovih nalaza.”

U objavi na X-u, Društvo za rodnu medicinu temeljenu na dokazima (SEGM) protumačilo je ovu izjavu da znači da su mnoge nedavne studije koje pozitivno govore o takozvanoj “rodnoj tranziciji” “duboko metodološki pogrešne”.

Dok je ESCAP-ovo izvješće ostalo otvoreno prema mogućnosti da bi neka djeca mogla imati koristi od takozvane “njege koja afirmira spol”, ono je naglasilo nedostatak kvalitetnih istraživanja za točno određivanje omjera rizika i koristi od intervencija kao što su hormonski blokatori i operacije sakaćenja.

Etička načela kojih se treba pridržavati

Dokument o politici podsjetio je svoje čitatelje na temeljna etička načela kojih se treba pridržavati u slučajevima rodno zbunjenih maloljetnika:

  • načelo neškodljivosti: izvan istraživačkog okruženja nemojte koristiti nikakve eksperimentalne intervencije s potencijalno nepovratnim učincima ili intervencije s nepoznatim dugoročnim posljedicama; nemojte prerano usvajati nove prakse bez dovoljno dokaza; nemojte nastaviti sa zastarjelim praksama koje možda nisu u najboljem interesu pacijenta.
  • načelo dobrotvornosti: usvojiti medicinske intervencije s povoljnim omjerom koristi i štete; razmotriti omjer koristi i štete nepružanja medicinskih intervencija; osigurati odgovarajuću dijagnozu i liječenje koegzistirajućih psihijatrijskih poremećaja; osigurati sveobuhvatnu dijagnostičku procjenu rodne disforije umjesto da se oslanja samo na samoprocjenu djece i adolescenata.
  • načelo autonomije: uključiti maloljetnike u procese donošenja odluka o njihovoj skrbi na način prikladan njihovoj dobi i razvoju, procjenjujući njihovu sposobnost pristanka; usvojiti odgovarajući postupak informiranog pristanka za moguće doživotne i nepovratne odluke, osiguravajući da djeca i adolescenti u potpunosti razumiju potencijalne rizike, dobrobiti i nepovratnu prirodu liječenja; razmotriti prava svojih roditelja i skrbnika na pristanak na bilo kakvu veću intervenciju ili na sudjelovanje svoje djece u istraživanju eksperimentalnih tretmana; uzeti u obzir prava svojih roditelja i skrbnika na potpunu informiranost o trenutnoj skrbi za njihovu djecu; ponuditi odgovarajuću podršku i resurse onima koji odluče preći na spol koji im je dodijeljen i poštivati ​​njihovu odluku da to učine.
  • načelo pravednosti: osigurati pristup pouzdanim i ažurnim informacijama, procjeni i liječenju rodne disforije i tijekom tranzicije ili de-tranzicije; usvojiti jednake mjere opreza za sve; te zaštititi prava djece i mladih kao skupine u posebno ranjivoj razvojnoj fazi.

Dokument o politici ESCAP-a predstavlja najnoviji primjer rastućeg odbijanja medicinskog establišmenta u Europi prema takozvanoj “rodno afirmiranoj skrbi”.

Obustavljanje blokatora puberteta

U Ujedinjenom Kraljevstvu, objavljivanje časopisa Cass Review potaknulo je mnoge pružatelje zdravstvenih usluga da promijene svoju praksu propisivanja štetnih blokatora puberteta ili hormona za unakrsnu spolnost maloljetnicima.

Dr. Hilary Cass, pedijatrica koju je Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva angažirala za reviziju transrodnih “usluga” koje su dostupne disforičnim maloljetnicima, otkrila je da je “rodna medicina” “izgrađena na klimavim temeljima” i da, iako ovim drastičnim intervencijama treba pristupiti s krajnjim oprezom, “u području rodne skrbi za djecu dogodilo se sasvim obrnuto”.

Škotske rodne klinike i Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) od tada su obustavili propisivanje blokatora puberteta.

Druge europske zemlje poput Danske i Švedske također su se u nedavnoj prošlosti odmaknule od takozvanog “afirmativnog modela skrbi” za maloljetnike koji se bore s rodnom disforijom, piše Lifesitenews.com.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!