Francuska više ne dopušta imame iz inozemstva

Imami (muslimanski vođe u džamijama) poslani izvan Francuske i financijski podržani iz drugih država više nisu dobrodošli.

Nakon 3 godine prilagodbe, vladin ministar unutarnjih poslova objasnio je da će se ovaj novi aspekt zakona o “antiseparatizmu” iz 2020. (koji se nastoji boriti protiv radikalnog islamizma) primijeniti u praksi nakon 1. siječnja 2024.

Takozvani “detaširani imami”, oni koji su u francuske islamske centre poslani iz drugih zemalja (mnogi od njih iz Turske, Maroka i Alžira), više neće moći ostati “pod ovim statusom”.

Vlada od njih traži da napuste svoju ulogu i prijeđu na uloge koje plaćaju islamske udruge sa sjedištem u Francuskoj. Novi okvir omogućit će udrugama bogomolja da izravno angažiraju imame.

Cilj vlade Emmanuela Macrona je osigurati da islam koji se podučava u Francuskoj poštuje zakone i vrijednosti zemlje. Oni koji propovijedaju u džamijama trebali bi moći govoriti francuski i biti “sve više obučavani u Francuskoj”.

Muslimanske organizacije poput francuskog Islamskog vijeća vjere i neki utjecajni imami izrazili su podršku promjeni modela koji ima za cilj promicanje autonomije u islamskim praksama.

Austrija je europska država koja se prva borila protiv radikalnog islamizma prekinuvši financiranje religija iz inozemstva. Nakon zakona iz 2015. godine, 2018. godine zatvoreno je 7 džamija i protjerano 60 imama.

NAJNOVIJE!