Francuska vlada predstavila nacrt zakona o potpomognutoj smrti

Francuska vlada predstavila je nacrt zakona o potpomognutoj smrti koji će omogućiti terminalno bolesnim pacijentima da odluče okončati svoj život.

Nacrt zakona kasnio je, posebno zbog rada Građanske konvencije o kraju života, koju je činilo 150 nasumično odabranih građana.

Početkom ožujka francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da je u pripremi zakon “na francuski način” sa strogim uvjetima koji se moraju ispuniti.

Rekao je i da ne želi koristiti termine potpomognuto samoubojstvo ili eutanazija.

“Između ostalog, njime (prijedlogom) se predviđa uvođenje ‘pomoći pri umiranju’ pod određenim uvjetima za pacijente na kraju života koji su pogođeni ‘fizičkom ili duševnom patnjom’ kao posljedicom svoje bolesti”, rekla je Ministrica zdravstva Catherine Vauthen, iznoseći detalje budućeg zakona.

Pacijent mora imati najmanje 18 godina, imati francusko državljanstvo ili legalno boraviti u Francuskoj, a kratkoročna ili srednjoročna prognoza mora biti terminalna.

Wotren je istaknuo dva uvjeta opisana kao “stupove” – ​​prvi je da pacijent mora biti potpuno zdrav, što isključuje pacijente s Alzheimerom, za razliku od Belgije.

Drugi stup je da liječnik koji ne poznaje pacijenta mora proglasiti “podobnim”.

U tom slučaju pacijentima se može ubrizgati smrtonosnu dozu.

Ako to ne mogu učiniti, kao što bi bio slučaj s osobama s Charcotovom bolešću, mogu imenovati treću osobu da provede postupak.

Francuski zastupnici raspravljat će o nacrtu zakona u svibnju.

Druge zemlje u EU-u, poput Nizozemske ili Švicarske, donijele su zakone o eutanaziji, ali francuski će model biti drugačiji, rekli su iz predsjedničkog ureda.

NAJNOVIJE!