Hoće li se britanskim transrodnim ženama zabraniti igranje ženskog nogometa?

Nogometni savez trebao bi razmotriti zabranu transrodnim ženama da igraju ženski nogomet kako bi se uklonila svaka “nepoštena” konkurentska prednost, rekla je britanska tajnica za kulturu Lucy Frazer za Sky News.

Naime, ona smatra kako bi savezi trebali slijediti primjere veslanja i plivanja. Trenutno igrači stariji od 16 godina, biološki muškarci koji se žele natjecati u ženskom nogometu, moraju pokazati da su njihove razine testosterona u krvi “unutar natalnog ženskog raspona kroz odgovarajuće vremensko razdoblje kako bi se smanjila svaka potencijalna prednost”.

“Postoji inherentna nepravda”

“Mislim da je vrlo važno da se žene mogu natjecati samo protiv žena i postoji inherentna nepravda, da ako niste biološki žena, imate konkurentsku prednost. Smatram da su brojni sportovi to vrlo pažljivo promotrili i došli do odluke da nije prikladno da se žene natječu protiv osoba koje biološki nisu žene”, istaknula je Frazer.

Trenutna FA-ova politika o ‘transrodnim’ osobama je da “rodni identitet ne bi trebao biti prepreka za sudjelovanje u nogometu”, ali se podobnost određuje od slučaja do slučaja.

Izvršni direktor FA-a (Football Association – Nogometni savez), Mark Bullingham, rekao je ranije ovog mjeseca da čekaju da međunarodna nogometna tijela odluče o bilo kakvim promjenama politike.

Glasnogovornik FA-a rekao je za Sky News: “Naša trenutna politika o transrodnim osobama na snazi je deset godina i pomogla je omogućiti vrlo maloj populaciji transrodnih žena da uživaju igrajući nogomet u ženskom timu”.

Svjetski atletski savez je prošle godine odlučio dati prednost sportskoj pravednosti nad inkluzivnošću isključivanjem onih koji su biološki muškarci iz natjecanja u ženskim natjecanjima za svjetsku rang listu.

NAJNOVIJE!