Irak uveo kaznu od 15 godina zatvora za istospolne veze

Irak želi zaštititi društvo od moralnog propadanja.

Irački parlament donio je zakon kojim se istospolne veze kriminaliziraju i uvodi maksimalna kazna od 15 godina zatvora za to kazneno djelo.

Taj potez usmjeren je na očuvanje vjerskih vrijednosti, no aktivisti za ljudska prava osudili su ga kao najnoviji napad na iračku LGBT zajednicu, prenosi Reuters.

U samom tekstu zakona stoji da mu je cilj “zaštititi iračko društvo od moralnog propadanja i upozoriti na homoseksualizam koji je zavladao svijetom”.

Zakon su podržale konzervativne šiitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u većinski muslimanskom iračkom parlamentu.

Tim zakonom “o suzbijanju prostitucije i homoseksualizma” zabranjuju se istospolne veze pod prijetnjom kazne od najmanje 10, a najviše 15 godina zatvora, a za one koji promiču homoseksualnost ili prostituciju predviđena je kazna od najmanje sedam godina zatvora.

Također, propisana je kazna od jedne do tri godine zatvora za onoga tko promijeni “biološki spol” ili za muškarca koji nosi feminiziranu odjeću.

Nacrt zakona izvorno je uključivao smrtnu kaznu za istospolne odnose, ali je izmijenjen zbog snažnog protivljenja Sjedinjenih Država i europskih zemalja, prenosi Reuters.

NAJNOVIJE!