Irska, Norveška i Španjolska priznale Palestinu kao državu
Foto: Pexels

Irska, Norveška i Španjolska službeno su priznale Palestinu kao zasebnu državu, zbog čega je Izrael opozvao svoje veleposlanike iz dviju europskih zemalja – Norveške i Irske.

“Danas Irska, Norveška i Španjolska objavljuju da priznaju državu Palestinu, svatko od nas će poduzeti sve nacionalne korake potrebne za provedbu te odluke”, rekao je irski premijer Simon Harris.

“Uvjeren sam da će nam se više zemalja pridružiti u poduzimanju ovog važnog koraka u nadolazećim tjednima”, dodao je.

Irska vlada kaže da priznanje podupire dvodržavno rješenje, za koje je rekla da je ključno za trajni mir u regiji, koja je u središtu izraelske ofenzive protiv Hamasa od listopada.

Ubrzo nakon Harrisove izjave u Dublinu, španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da će zemlja priznati palestinsku državu od 28. svibnja.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je protiv tog poteza u utorak, rekavši u objavi na Platformi X da bi priznanje “dovelo do više terorizma, nestabilnosti u regiji i ugrozilo sve izglede za mir”.

“Nemojte biti pijun u rukama Hamasa”, poručilo je ministarstvo.

Izrael je danas objavio da povlači svoje veleposlanike iz Irske i Norveške “na hitne konzultacije”.

“Šaljem jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće odustati od onih koji potkopavaju njegov suverenitet i prijete njegovoj sigurnosti”, rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz.

“Izrael o tome neće šutjeti – bit će i drugih ozbiljnih posljedica. Ako Španjolska ostvari svoju namjeru da prizna palestinsku državu, protiv nje će se poduzeti sličan korak”, rekli su ranije izraelski dužnosnici.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare