Islamska država objavila video pogubljenja 20 kršćana sa zastrašujućom porukom

Takozvana Islamska država objavila je video na kojem se vidi pogubljenje 20 muškaraca za koje se tvrde da su kršćani.

Video je objavljen na informativnom kanalu terorističke skupine Amaq.

Služba za praćenje BBC-a priopćila je da su krvnici bili iz Islamske države u zapadnoafričkoj provinciji (ISWAP) i da su zarobljenici došli iz države Borno na sjeveroistoku Nigerije.

Islamska država je pogubljenja nazvao upozorenjem “kršćanima diljem svijeta” i rekao da će “džihadisti biti u ratu s njima … do kraja vremena”, prenosi Christian Today.

Na snimci se vidi kako su muškarci podijeljeni u tri skupine koje su ubila četvorica maskiranih militanata.

Nakon što je druga skupina pogubljena, jedan militant kaže: “Nećemo mirovati dok se za našu braću ne osvetimo kršćanima diljem svijeta.”

Kako prenosi BBC, Islamska država tvrdi da su ubojstva izvršena kao “osveta” za smrt glasnogovornika IS-a i njegovog bivšeg vođe u Siriji u veljači.

Islamska država objavila video pogubljenja 20 kršćana
Foto: SITE Intelligence Group

Islamska država sije strah među kršćanima

Jo Newhouse, glasnogovornica Open Doorsa u podsaharskoj Africi, rekla je da su videozapisi namijenjeni sijanju straha među kršćanima.

Pohvalila je junaštvo ubijenih muškaraca.

“Nema riječi koje bi opisale užas i slomljeno srce kroz koje obitelji ovih muškaraca moraju proći”, rekla je.

“Međutim, dok ISWAP namjerava posijati strah ovim video zapisima, kršćani diljem svijeta trebali bi biti oduševljeni svjedočanstvom ovih ljudi koji su, prema našim saznanjima, održali svoju vjeru čak i pred pogubljenjem.”

Rastući utjecaj nasilnih džihadističkih skupina u Nigeriji stvara ozbiljnu zabrinutost među kršćanima, a brojne zajednice su traumatizirane i iskorijenjene.

“Ovaj je video poziv na odlučnu akciju regionalnih vlada i međunarodne zajednice kako bi se pozabavili brojnim čimbenicima koji stvaraju plodno tlo za daljnju radikalizaciju koja omogućuje procvat tim skupinama”, rekla je Newshouse.

NAJNOVIJE!