Islamski ekstremisti ubili baku i dvoje unučadi u Ugandi

Islamski ekstremisti ubili su 75-godišnju baku i njezinih dvoje unučadi u zapadnoj Ugandi na Božić, rekli su izvori.

Tijela Edrine Ngwabize i njezina dva unuka, 5-godišnju Emoni Niwalindwa i 13-godišnjeg Mathiasa Byamukama, pronađeni su u njihovoj kući u selu Nyabitutsi, podokrug Kamwenge u okrugu Kamwenge nakon što su ekstremisti provalili u njihovu kuću 25. prosinca, rekao je sin ubijene žene.

“Moramo ove nevjernike naučiti lekciju”

“Napadači su uzvikivali muslimanski slogan, “Allah Akbar [Allah je veći] i govorili, ‘Moramo ove nevjernike naučiti lekciju tijekom ovog božićnog slavlja’,” rekao je Wilson Byaruhanga za Morning Star News.

Byaruhanga je rekao da je oko 19 sati vidio kako su napadači prvo zapalili farmu crkvenog pastora koja se nalazi 500 metara od doma njegove majke. Požurio je upozoriti svoju majku i dvoje djece, od kojih je jedno njegovo, da se sklone. Zatim se vratio da sakrije svoju ženu, koja je bila bolesna, na sigurno mjesto.

“Kad sam se vratio po majku i djecu, našao sam da su islamski teroristi već bili u kući moje majke, a čuo se jak prasak [iz pištolja] i zvuk s krova od željeznog lima, što je bilo tako zastrašujuće”, rekao je Byaruhanga. “Brzo sam se vratio da provjerim kako je moja bolesna supruga i odmaknuo je, ali nisam znao gdje su moja majka i dvoje djece.”

Jedno od djece pripadalo je njegovoj prethodno preminuloj sestri, rekao je.

Odjurio je u obližnju policijsku postaju, a policajci su odmah otišli na lice mjesta kako bi započeli operaciju koja je trajala cijelu noć, rekao je.

“Teroristi su ubili moju majku i dvoje djece”

“Kada sam rano ujutro posjetio majčinu kuću, saznao sam da su islamski teroristi ubili moju majku i dvoje djece, a da je kuća oštećena”, rekao je Byaruhanga.

Policija je ustrijelila vođu napadača, Musu Kamusija, dok je bježao u blizini kuće, rekao je lokalni vijećnik Yonasani Muhwezi. Drugi vođa islamskih ekstremista, Abdul Rashid Kyoto, alias Njovu, uhićen je u studenom, rekao je.

“Potrebno nam je da vlada pojača sigurnost zbog velikog straha koji je obuzeo naše stanovnike”, rekao je Muhwezi za Morning Star News.

Napadači su, kako se navodi, zaklali i pet koza te odnijeli neke namirnice iz kuće preminule.

U istoj četvrti 19. prosinca pobunjenici iz Demokratskih savezničkih snaga (ADF) ubili su 10 kršćana.

NAJNOVIJE!