Katolički čelnici podijeljeni oko Papine odluke blagoslova istospolnih parova

Katolički čelnici u SAD-u i inozemstvu podijeljeni su oko nedavne odluke pape Franje da se mogu blagosloviti istospolni parovi. 

U deklaraciji pod nazivom “Fiducia Supplicans“, koju je Vatikan objavio prošlog mjeseca, govori se o proširenju i obogaćivanju klasičnog razumijevanja blagoslova.

“Upravo u tom kontekstu može se razumjeti mogućnost blagoslova parova u izvanrednim situacijama i istospolnih parova bez da se njihov status službeno potvrdi ili da se na bilo koji način promijeni višegodišnji crkveni nauk o braku”, navelo je, između ostalog, vodstvo Katoličke crkve.

„Ova je Deklaracija također namijenjena kao priznanje vjernom Božjem narodu koji slavi Gospodina tolikim gestama dubokog pouzdanja u njegovo milosrđe i koji s tim pouzdanjem neprestano dolazi tražiti blagoslov od Majke Crkve.“

Unatoč odluci da se blagoslove istospolni brakovi, postojeći stav Crkve o braku isključivo između muškarca i žene ostaje, prenosi Christan Headlines.

New York Times je izvijestio da je deklaracija naišla na reakciju raznih katoličkih vođa.

“To je doista orijentir i prekretnica u odnosu Crkve s LGBTQ osobama koja se ne može precijeniti”, rekao je Francis DeBernardo, izvršni direktor New Ways Ministry, grupe iz Marylanda koja podržava gay katolike od 1970-ih.

“Ova je izjava dokaz da se crkveno učenje može – i treba – mijenjati.”

“Nikada neću dati blagoslov dvojici muškaraca ili dvjema ženama”

U međuvremenu, velečasni Gerald Murray, svećenik u crkvi Svete obitelji u New Yorku i otvoreni konzervativac, osudio je papinu odluku.

“Nikada neću dati blagoslov dvojici muškaraca ili dvjema ženama koji su uključeni u seksualni odnos koji je po svojoj prirodi teško grešan”, rekao je Murray. “Papa je svećenike koji podupiru katoličku doktrinu o nemoralnosti sodomije i preljuba doveo u užasan položaj.”

Prema Fox Newsu, odluku su osudili i katolički čelnici diljem svijeta.

„Kako bismo izbjegli svaku pastoralnu zabunu i dvosmislenost, kao i kako ne bismo prekršili zakon naše zemlje koji zabranjuje istospolne zajednice i aktivnosti, te slušajući našu kulturnu baštinu koja ne prihvaća istospolne veze, Konferencija smatra da se Deklaracija Dikasterija za nauk vjere od 18. prosinca 2023. u vezi s blagoslovom istospolnih parova treba uzeti na daljnje razmatranje, a ne za provedbu u Zambiji”, priopćila je biskupska konferencija Zambije sa sjedištem u Africi.

Biskup Athanasius Schneider, koji služi kao pomoćni biskup u Astani u Kazahstanu, oštro je kritizirao deklaraciju na društvenim mrežama.

“Činjenica da dokument ne daje dopuštenje za ‘ženidbu’ istospolnih parova ne bi trebala zaslijepiti župnike i vjernike na veliku obmanu i zlo koje se krije u samom dopuštenju blagoslova parova u neredovitim situacijama i istospolnih parova.”, napisao je Schneider. “Takav blagoslov izravno i ozbiljno proturječi Božanskoj objavi i neprekinutoj, dvomilenijskoj doktrini i praksi Katoličke Crkve.”

Prema istraživanju Pew Researcha iz 2019., više od šest od 10 katolika u SAD-u reklo je da podržava istospolne brakove.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!