‘O moj Bože!’ Kirurg u nevjerici nakon što je iz ženinog mozga izvadio crva od 8 cm

"O moj Bože, ne biste vjerovali što sam upravo pronašao u mozgu ove dame"

Kirurg u Australiji je ostao u nevjernici nakon što je iz ženinog mozga uklonio parazitskog crva od 8 cm.

Australka je imala simptome poput zaboravljivosti i bolova u trbuhu više od 2 godine prije nego što je crv otkriven.

Kirurzi u bolnici u Canberri nisu mogli vjerovati što je uzrok: “O moj Bože, ne biste vjerovali što sam upravo pronašao u mozgu ove dame”, rekao je dr. Hari Priya Bandi kolegama.

64-godišnja pacijentica prvi put je primljena u bolnicu u siječnju 2021., žaleći se na bolove u trbuhu i proljev, praćen suhim kašljem i temperaturom.

Do 2022. njezini simptomi su se povećali i uključivali zaboravnost i depresiju. To je dovelo do toga da je prebačena u bolnicu u Canberri na magnetsku rezonancu.

Dr. Sanjaya Senanayake, liječnica za zarazne bolesti u bolnici u Canberri, rekla je da neurokirurg koji je operirao pacijenta “sigurno nije ušao tamo misleći da će pronaći crva koji se migolji”.

“Neurokirurzi se redovito bave infekcijama u mozgu, ali ovo je bio nalaz koji se dogodi jednom u karijeri. Nitko nije očekivao da će to pronaći”, nastavio je.

Medicinsko osoblje poslalo je crva od 8 cm u laboratorij, gdje ga je stručnjak iz Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha identificirao kao ophidascaris robertsi. Ova vrsta crva obično se nalazi u gmazovima kao što su pitoni.

Prvi slučaj kod ljudi

Otkriće crva kod žene je prvi slučaj da je parazit pronađen kod ljudi. Dr Senanayake je rekao da se sumnja da biopsija mozga pokazuje rak ili apsces.

„Ova pacijentica je bila liječena… od misteriozne bolesti za koju smo mislili da je u konačnici imunološko stanje jer prije nismo uspjeli pronaći parazita, a onda se, niotkuda, pojavila ova velika kvržica u njezinom prednjem dijelu mozga”, rekao je.

“Samo sam pomislio ‘Što je to? Nema smisla. Ali je živ i kreće se’, rekao je dr. Bandi za The Canberra Times.

Ova 64-godišnjakinja živi u blizini jezera koje je naseljeno pitonima i iako nije imala izravan kontakt sa zmijama, često traži autohtonu vegetaciju za kuhanje.

Jaja crva obično se izbacuju u zmijski izmet koji zatim jedu manje životinje. Znanstvenici vjeruju da je konzumirala jaja s biljaka ili sa svojih kontaminiranih ruku.

“Ta jadna pacijentica, bila je tako hrabra i divna”, rekao je dr. Senanayake.

Žena se i dalje redovito prati, ali se dobro oporavlja, prema Australskom nacionalnom sveučilištu.

NAJNOVIJE!