Kršćani u Turskoj nezadovoljni ponovnim izborom Erdogana za predsjednika

Kršćani u Turskoj ne očekuju da će se stanje vjerskih sloboda u zemlji poboljšati u skorije vrijeme nakon ponovnog izbora Recepa Tayyipa Erdogana za predsjednika države.

Analitičar Open Doorsa, Michael Bosch, rekao je da su kršćani i druge vjerske manjine marginalizirani u javnoj sferi zbog Erdoganova sve većeg vjerskog nacionalizma.

Vjeruje da se ova situacija vjerojatno neće promijeniti za još pet godina njegove vladavine.

“Turski kršćani poštuju tursku vladu i poštuju turske zakone. Međutim, snažan vjersko-nacionalistički narativ koji promiče Erdogan ne ostavlja mnogo prostora vjerskim manjinama da imaju glas ili igraju javnu ulogu i glas”, rekao je.

Vjerske slobode su se pogoršale

Prema Open Doorsu, slobode su se pogoršale otkako je Erdogan formirao koaliciju s ultranacionalističkom ‘Strankom nacionalističkog pokreta’ 2015., nakon čega je uslijedio neuspjeli puč 2016.

Odluka Turske da zabrani uglavnom zapadne kršćane također je negativno utjecala na protestantsku kršćansku zajednicu.

Protestantske crkve nisu priznate kao ‘vjerske zajednice’, što im je otežavalo iznajmljivanje imovine ili otvaranje bankovnih računa.

Bosch je nastavio: “U Erdoganovoj nacionalističkoj priči pravi Turčin je sunitski musliman. Dakle, ako ste Kurd, Armenac ili Sirijac, gledat će vas u najboljem slučaju sa sumnjom. Ako ste etnički Turčin koji se obratio na kršćanstvo, jednako ćete se suočiti s protivljenjem društva.”

NAJNOVIJE!