Liječnici izveli prvu uspješnu operaciju mozga na bebi u majčinoj maternici

Tim iz Bostonske dječje bolnice i Opće bolnice Massachusetts izveo je operaciju na bebi i majci.

Malo je priča intrigantnijih, fascinantnijih od izvještaja o napretku u fetalnoj kirurgiji – postupanju prema nerođenom djetetu kao pacijentu.

U priopćenju za medije iz Bostonske dječje bolnice stoji kako su liječnici izveli prvu uspješnu operaciju mozga na bebi u maternici.

“Malformacija Galenove vene” (VOGM) je “rijetka abnormalnost krvnih žila unutar mozga u kojoj se izobličene arterije u mozgu povezuju izravno s venama umjesto kapilarama, što usporava protok krvi, a krv pod visokim tlakom može otići u mozak“, objavio je New York Post.

Laički rečeno, liječnici su popravili ovo potencijalno smrtonosno razvojno stanje liječenjem agresivne vaskularne malformacije u djetetovu mozgu prije rođenja. Operacija je obavljena u 34. tjednu i 2 dana gestacijske dobi.

Procjenjuje se da se VOGM pojavljuje kod jednog od svakih 60 000 rođenih. To je najčešća prirođena vaskularna malformacija mozga.

„Zadovoljstvo nam je izvijestiti da u šestom tjednu beba izuzetno dobro napreduje, ne uzima lijekove, normalno jede, dobiva na težini i vratila se kući. Nema znakova bilo kakvih negativnih učinaka na mozak”, rekao je u priopćenju za javnost glavni autor studije Darren B. Orbach, MD, PhD, suvoditelj Centra za cerebrovaskularnu kirurgiju i intervencije u Bostonskoj dječjoj bolnici i izvanredni profesor radiologije na medicinskoj školi Harvard.

Ponosni roditelji djevojčice su Derek i Kenyatta Coleman.

Par je bio uzbuđen što je Kenyatta ponovno trudna. “Bebi je bilo dobro. Snimka anatomije pokazala se beznačajnom. Svi njezini biofizički profili bili su neupadljivi”, rekla je 36-godišnja Kenyatta za CNN.

Bebi je dijagnosticirana Galenova malformacija

Međutim, kada je otišla na svoj 30-tjedni ultrazvuk, “liječnik joj je rekao da ‘nešto nije u redu u smislu bebinog mozga, a također joj je srce bilo povećano.’ Bebi je dijagnosticirana Galenova malformacija u 30. tjednu.”

Pogrešna veza usporava protok krvi, a krv pod visokim tlakom može jurnuti u mozak.

Zbog dodatnog pritiska, potencijal za čitav niz bolesti opasnih po život bio je vrlo visok. Kongestivno zatajenje srca u neke dojenčadi i porast krvnog tlaka dovodi do plućne hipertenzije.

Njihova najbolja opcija, odlučili su Colemanovi, “bila je pridružiti se kliničkom ispitivanju za liječenje, bez obzira na moguće rizike za bebz”

Tim iz Bostonske dječje bolnice i Opće bolnice Massachusetts izveo je operaciju na bebi i majci. Prerezali su maternicu, zatim bebinu lubanju i na kraju operiraju mozak u razvoju. Nakon što su zarezali trbuh trudnice, upotrijebili su ultrazvuk kako bi locirali bebinu arteriju i pomogli u provođenju postupka.

Denver Coleman rođen je dva dana nakon operacije bez urođenih mana i ograničenih komplikacija.

“Prvi put sam čula kako plače i jednostavno, ja – ne mogu ni riječima opisati kako sam se osjećala u tom trenutku”, rekla je majka Kenyatta za CNN. “Bio je to, znaš, najljepši trenutak kad sam je mogla držati, gledati u nju i onda je čuti kako plače.”

“Poljubio sam je, a ona je samo ispuštala male dječje zvukove i slično”, rekao je Derek. “To je bilo sve što mi je tamo trebalo.”

NAJNOVIJE!