Marburški virus: Smrtonosna bolest koja se širi afričkim zemljama

Marburški virus je izuzetno smrtonosna bolest koja se trenutno širi afričkim zemljama, uzrokujući tešku hemoragijsku groznicu i krvarenje iz više otvora tijela.

Virus je iz iste obitelji kao i ebola, ali je još smrtonosniji i zarazniji. Otkriven je 1967. nakon epidemija u Njemačkoj i Srbiji, a posljednja epidemija bila je lani u Gani.

Potvrđeni slučajevi u Ekvatorijalnoj Gvineji i Tanzaniji

Nakon što je Ekvatorijalna Gvineja proglasila epidemiju sredinom veljače, sada su potvrđeni prvi slučajevi zaraze i na istoku kontinenta, u Tanzaniji. U Gvineji je do sada bilo najmanje devet registriranih slučajeva, od čega je sedam završilo smrću, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od marburškog virusa umrlo je 20 osoba. U Tanzaniji je od osam zaraženih pet osoba umrlo, a pod nadzorom je više od 160 njihovih kontakata.

Marburški virus – simptomi i načini širenja

Simptomi počinju iznenada, a zaraženi pacijenti imaju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i malaksalost, te često bolove u trbuhu, grčeve i proljev. Zaraženi krvare iz više otvora tijela, uključujući nos, desni i oči, a krv se nalazi i u mokraći i stolici. Razdoblje inkubacije je od dva dana do tri tjedna, a smrt nastupa između osam i devet dana nakon početnih simptoma.

Marburg se širi izravnim kontaktom s osobe na osobu, uključujući kontakt s tjelesnim tekućinama ili predmetima kontaminiranim tjelesnim tekućinama zaražene osobe, poput posteljine, odjeće, igala i druge medicinske opreme. Također je zabilježen slučaj prenošenja bolesti putem sperme muškarca koji se oporavio od bolesti.

Kontrola i liječenje zaraze

Cjepivo za marburški virus ne postoji, a ni specifično antivirusno liječenje. Zaraženi pacijenti dobivaju infuziju, kisik i transfuziju krvi prema potrebi. Osobe kod kojih se sumnja na virus trebaju biti stavljene u izolaciju.

Tko se treba brinuti zbog marburg virusa?

Trenutno su slučajevi marburga pronađeni samo u dvije afričke zemlje, Ekvatorijalnoj Gvineji i Tanzaniji. Iako nove epidemije moraju biti pažljivo praćene, još nema potrebe za brigu zbog većih razmjera zaraze. Međutim, marburg je još jedan podsjetnik na to koliko je tanka granica između životinjskog patogena i ljudskog zdravlja. CNN piše da je marburg još jedan podsjetnik na COVID-19, kojeg smo također saznali nakon što je izbio u Kini i proširio se svijetom, te koliko su važni globalna suradnja i pravovremena reakcija u suzbijanju epidemija.

Zaključak

Marburški virus je izuzetno smrtonosna bolest koja se trenutno širi afričkim zemljama. Potvrđeni slučajevi zaraze su u Ekvatorijalnoj Gvineji i Tanzaniji. Virus se širi izravnim kontaktom s osobe na osobu, a simptomi uključuju tešku hemoragijsku groznicu, krvarenje iz više otvora tijela, visoku temperaturu, bolove u mišićima i malaksalost.

Trenutno ne postoji cjepivo ni specifično antivirusno liječenje, a osobe kod kojih se sumnja na virus trebaju biti stavljene u izolaciju. Iako nove epidemije moraju biti pažljivo praćene, još nema potrebe za brigu zbog većih razmjera zaraze.

NAJNOVIJE!