Marku je ugrađen čip u mozak
Foto: Canva

Čovjeku koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze ugrađen je čip u mozak koji njegove misli “prevodi” u računalne naredbe.

Mark, čije je prezime zadržano zbog privatnosti, pozorno zuri u zaslon računala, s rukama na bokovima. Njegov desni kažiprst samo se malo pomakne, a zatim se na ekranu pojavi poruka njegovatelju koja pokazuje da Mark treba pomoć.

Bez korištenja miša ili dodirivanja ekrana, Mark je odabrao ovu naredbu na svom računalu koristeći samo signale iz svog mozga.

On je tek deseta osoba na svijetu kojoj je ugrađena posebna vrsta sučelja između mozga i računala ili BCI.

Mark sudjeluje u ispitivanju Synchrona na ljudima i podvrgnut je implantatu u kolovozu nakon što mu je 2021. dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza.

“Ovo je prilika da komad tehnologije pomogne nekome tko si inače ne bi mogao pomoći”, rekao je Mark za CNN.

Ostala su samo dva mala ožiljka

Tijekom prošle godine BCI tehnologija privukla je veliku pozornost javnosti, ponajviše zahvaljujući milijarderu Elonu Musku i prvom implantabilnom mikročipu njegove tvrtke Neuralink. Isto tako, najavljeno je i nekoliko suđenja drugim igračima na ovom polju.

Međutim, s obzirom na razne regulatorne prepreke, zabrinutost zbog etike i privatnosti, ti se postupci neće uskoro naći u ordinacijama lokalnih liječnika.

Međutim, Mark je rekao da mu je važno sudjelovati u testiranju ovih uređaja, koji bi mogli pomoći drugima.

Znajući da nema lijeka za njegovu bolest, prijaviti se na testiranje bila je odluka koju je donio vrlo brzo.

Naime, on ne pokazuje nikakve znakove da ima implantat. Kaže da se ne osjeća ništa drugačije ili kao da mu je strano tijelo u mozgu. Ostala su mu dva mala ožiljka – jedan na prsima i jedan na vratu, ali osim toga nema drugih vidljivih pokazatelja.

Ugradnja ovih mikročipova u Velikoj Britaniji ispunjava proročanstva iz Otkrivenja

Kako Stentrod djeluje?

Synchrod je bila prva tvrtka koja je dobila odobrenje za početak ispitivanja na ljudima za trajne BCI implantate.

Kada Mark razmišlja o određenom pokretu, kao što je klik na prozor na zaslonu računala, njegov implantat, nazvan Stentrod, čita taj moždani signal i prepoznaje namjeravani pokret. Zatim ta poruka putuje vrlo tankim kabelom do unutarnjeg odašiljača, sličnog pacemakeru, koji mu je kirurški ugrađen u prsa.

Toliko podataka putuje od Markova mozga do odašiljača da on mora biti spojen na računalo. Taj vanjski odašiljač nalazi se točno iznad unutarnjeg odašiljača i gotovo trenutačno prenosi signal iz Markova mozga u računalo. Tada Mark mora biti spojen na računalo da bi koristio uređaj.

Međutim, cilj je da uređaji sljedeće generacije imaju bežični proces, tako da će pacijentu trebati samo Stentrod i transmiter unutar prsnog koša.

Nakon što je u kolovozu dobio implantat, Mark ga nije mogao odmah koristiti, što ga je frustriralo. Bilo je potrebno oko dva mjeseca za oporavak, uključujući čekanje da se izraslina na implantiranom uređaju sličnom pejsmejkeru smanji, prije nego što je tim Synchrona uopće mogao uključiti implantat. No, sjeća se prvog puta kada je uspio upotrijebiti implantat.

“Bilo je nekoliko ovacija. Pokušavali smo i pokušavali, ali nije išlo tako dobro, a onda je konačno upalilo”, rekao je Mark.

Zadnja tri mjeseca Mark je radio s Marijom Nardozzi, terapeutkinjom iz Synchrona. Kako svladava svaki zadatak, stvara takozvani rječnik kretanja kojim uređaj čita njegove moždane valove i prevodi ih u akcije na računalu.

Do sada je savladao program koji mu omogućuje da svom liječniku po potrebi pošalje obavijest o zdravlju ili bolu. Njegovi su ciljevi moći kontrolirati svoju Alexu, softver za osobnog asistenta, i uključiti Netflix, kao i naučiti kako slati poruke.

Mnogi kršćani povezuju ugradnju mikročipova sa Žigom zvijeri opisanom u biblijskoj knjizi Otkrivenja kao načinom kontrole ljudi.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare