Medicinsku sestru tjerali da skine križ s lančića: To je odbila učiniti, a sada trpi posljedice

Medicinsku sestru u londonskoj bolnici su tjerali da skine križ sa svog lančića. To je odbila učiniti, a sada trpi ružne posljedice. 

Pobožna medicinska sestra Mary Onuoha tužila je svoje nadređene koji su je, prema navodima, suspendirala posla jer je oko vrata nosila lančić s križem.

Ona je u Sveučilišnoj bolnici Croydon u Londonu zaposlena 18 godina, a sada je primorana da napusti posao jer šefovi tvrde da bi njezin lančić mogao predstavljati “rizik po zdravlje i sigurnost pacijenata”.

Mary je kazala da se ovo traži samo od nje, a šef odijela kliničke zone rekao joj je da će pozvati osiguranje ukoliko ne skine lančić. Drugima je, tvrdi, dozvoljeno da nose vjersku odjeću i nakit.

U početku su joj, još 2018. godine, rekli da mora skinuti križ jer to predstavlja kršenje kodeksa odijevanja i politike uniformi, a zamolili su je bar da nosi duži lanac te da prekrije privjesak, ukoliko ga ne želi skinuti.

Križ na vratu medicinske sestre
Medicinska sestra je odbila skinuti križ; Foto: Metro.co.uk

Medicinska sestra je odbila skinuti križ

Ona je to odbila, prije nego što je suspendirana, a zatim su je u lipnju 2020. premjestili da radi na info pultu, nakon čega je bila prinuđena na otkaz.

Gospođa Onouha, porijeklom iz Nigerije, postala je medicinska sestra nakon što joj je brat preminuo u matičnoj zemlji od posljedica ospica.

Ona se obratila sudu i tužila nadređene za uznemiravanje, viktimizaciju, diskriminaciju i nepravedni premještaj i otpuštanje.

Dok Kršćanski pravni centar tvrdi da su joj povrijeđena ljudska prava, politika bolnice je takva da se vjerski zahtjevi tretiraju osjetljivo i da će se o njima osoblje dogovarati na individualnoj osnovi.

40 godina nosi križ

– Nosim križ već 40 godina i ovo je napad na moju vjeru. Nikada zbog svog križa nisam nikome nanijela štetu. Naprotiv, pacijenti mi često kažu da im se sviđa privjesak. Ponosna sam što ga nosim jer znam da me Bog voli i da je uz mene u ovoj situaciji – navela je Mary Onouha, prenosi britanski Metro.

Ona tvrdi da u ovoj bolnici rade ljudi različitih vjeroispovijesti i da ni njoj, a ni pacijentima to ne smeta.

– Moje kolege koje izuzetno poštujem četiri puta dnevno idu u džamiju, Hindusi na zglobovima nose crvene narukvice, a muslimanke hidžab. Naravno da nemam ništa protiv toga, ali mi smeta kada me opominju i suspendiraju zbog mog križa – navela je Mary.

NAJNOVIJE!