Među židovskim i muslimanskim studentima u SAD-u vlada strah

Rijetko tko na američkim sveučilištima želi otvoreno komentirati bliskoistočni rat. Ipak, atmosfera je uzavrela. I židovski i muslimanski studenti osjećaju strah i boje se reći “nešto krivo”.

Na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu održan je prosvjed protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze. Prisustvovalo je oko 150 studenata, neki su govorili o “genocidu” s obzirom na sve veći broj žrtava među palestinskim civilnim stanovništvom.

Na skupu je nekoliko puta spomenut sporni: “Doxxing” – ciljano objavljivanje privatnih podataka na internetu – u ovom slučaju studenata koji se zalažu za ili protiv Izraela. Mnogi od njih osjećaju se kao da su pod pritiskom.

Student, koji nije želio da kaže svoje ime, kaže: “Raspoloženje je u ovom trenutku izuzetno kritično prema Izraelu. Također bih želio da podvučem: To nije antisemitski stav.”

Većina sudionika prosvjeda ne želi govoriti pred mikrofonom. Iza zatvorenih vrata govori se o “atmosferi straha”. Strah da ne kažu nešto krivo, strah – i za židovske i za muslimanske studente – za vlastitu sigurnost.

“Da, ovo je tema koja sve više zabrinjava mnoge ljude”, kaže Izraelac Ilil Benjamin, docent sociologije. Upravo je razgovarao s jednim od svojih židovskih studenata koji se nakon Hamasovih terorističkih napada 7. listopada osjeća sve nesigurnijim jer raste broj antisemitskih incidenata u SAD-u – grafiti i svastike, prijetnje, fizički napadi, prenosi Deutsche Welle.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!