Na pomolu novi rat? Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo

Nakon nedjeljnog referenduma, predsjednik Nicolás Maduro pokazao je “novu kartu” Venezuele koja uključuje i teritorij susjedne Gvajane te dodao da će svi stanovnici tog područja dobiti venezuelansko državljanstvo. Je li na pomolu novi rat?

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro naredio je u utorak stvaranje nove države pod nazivom Gvajana Esequiba, nakon kontroverznog nedjeljnog referenduma na kojem su venezuelanski birači odobrili aneksiju teritorija susjedne Gvajane.

Maduro tvrdi da im je to područje oteto kada su prije više od 100 godina iscrtane granice Gvajane. Međutim, izlaznost na referendum bila je razočaravjuća za socijalističkog predsjednika Venezuele, nasljednika kontroverznog Huga Chaveza. Odaziv nije bio posebno entuzijastičan, glasalo je tek 10,5 od 20,7 milijuna građana s biračkim pravom, no Maduro je ionako trebao tek simboličnu potporu svojim prijetnjama da će susjednoj zemlji oteti teritorij.

Područje Essequibo je gusto pošumljena i naftom bogata regija koja se proteže na otprilike 130.000 kvadratnih kilometara i iznosi oko dvije trećine nacionalnog teritorija Gvajane. Venezuela već dugo polaže pravo na tu zemlju i odbacuje presudu međunarodnih arbitara iz 1899. koja je postavila sadašnje granice.

Gvajana je ovaj potez nazvala korakom prema aneksiji i “egzistencijalnom prijetnjom”.

U razgovoru sa zakonodavcima u utorak, predsjednik Nicolás Maduro pokazao je “novu kartu” Venezuele uključujući sporni teritorij i rekao da će svi stanovnici tog područja dobiti venezuelansko državljanstvo. Karta će, napomenuo je, biti podijeljena u svim školama i javnim zgradama u zemlji.

Maduro je također potpisao predsjedničku uredbu o stvaranju “Visokog povjerenstva za obranu Gvajane Esequibe”.

Najavljene mjere uključuju odobravanje dozvola za istraživanje nafte, plina i ruda. Maduro je naredio državnoj naftnoj tvrtki PDVSA da osnuje poseban odjel PDVSA-Esequibo koji će odmah početi upravljati aktivnostima u toj regiji.

Predsjednik je zatražio od zakonodavaca i da sastave zakon kojim se zabranjuje zapošljavanje bilo koje tvrtke koja je radila s Gvajanom u spornim područjima, te daje tvrtkama koje su trenutno u regiji tri mjeseca da napuste to područje.

U intervjuu u srijedu za CNN gvajanski predsjednik Irfaan Ali nazvao je poteze Venezuele neposrednom prijetnjom i očajničkim pokušajem. Ali je rekao da Gvajana surađuje s međunarodnim saveznicima, uključujući SAD, radi obrane. Razovarao je, kaže, i s brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lula da Silvom, koji ga je uvjerio da Brazil snažno stoji uz Gvajanu, piše DNEVNIK.hr.

NAJNOVIJE!