Najstarija kršćanska knjiga na svijetu ide na aukciju

Najstarija kršćanska knjiga na svijetu dolazi na aukciju, gdje bi mogla postići astronomski visoku cijenu.

Na dražbi kod slavne kuće Christie’s, planiranoj za 11. lipnja, bit će ponuđeno djelo nastalo između 250. i 300. godine nakon Krista, piše BBC.

Knjiga je napisana u Egiptu na jeziku Kopta, koji su govorili tamošnji kršćani. Sadrži nešto više od 120 stranica, a navodno je nastala tijekom tri desetljeća.

Eugenio Donadoni, stručnjak za knjige i rukopise, ističe važnost ovog djela kao svjedoka najranijeg širenja kršćanstva po Sredozemlju. U sebi sadrži dvije cjelovite knjige Biblije.

Trenutno je kodeks izložen u aukcijskoj kući, a s obzirom na njegovu gotovo 2000-godišnju starost, očekuje se visoka otkupna cijena koja bi mogla premašiti tri milijuna dolara.

Kodeks je dio Bodmerovih papirusa, zbirke tekstova otkrivenih 1950-ih godina. Nakon što je bio u vlasništvu Sveučilišta Mississippi do 1981., kodeks je promijenio nekoliko vlasnika, a sada ga prodaje norveški kolekcionar rukopisa, dr. Martin Schoyen, zajedno s drugim dijelovima svoje zbirke.

Ovaj rukopis navodno se koristio pri služenju prvih usksnih bogoslužja. Interes za ovakvim antikvitetima raste, pa se očekuje da će cijena rukopisa rasti s vremenom.

NAJNOVIJE!