“Naša su djeca sveta”: Tisuće ljudi marširali u Kostariki protiv trgovine djecom

Protestatnska i rimokatolička zajednica u Kostariki (srednjoamerička država s 5 milijuna stanovnika) podržale su marš 30. rujna pod motom: “Naša su djeca sveta”.

Događaj je bio motiviran predstavljanjem filma Zvuk Slobode u toj zemlji, u produkciji Meksikanca Eduarda Verásteguija, filma koji osuđuje dječje ropstvo u Latinskoj Americi.

Marš je proglasila vlada Kostarike maršom od javnog interesa.

Marš je ispunio cijelu aveniju Paseo Colón u središtu glavnog grada San Joséa. Dok su oni koji su vodili događaj stigli do glavne pozornice na kraju, velika se gomila još uvijek mogla vidjeti nekoliko blokova dalje. Sudionici su zamoljeni da nose bijelo.

Za Jorgea Gómeza, bivšeg predsjednika Evanđeoskog saveza Kostarike, ideja marša bila je obraniti prava djece, uključujući nerođene, ali u isto vrijeme javno osuditi seksualno, ideološko i doktrinarno zlostavljanje u ranoj dobi, rekavši ova kombinacija čimbenika događala se diljem latinoameričkog kontinenta.

“Naša je odgovornost dijeliti poruku istine Svetog pisma”

Gómez je rekao lokalnoj kršćanskoj web stranici Periódico Maranata: “Naša je odgovornost dijeliti poruku istine Svetog pisma, a na kraju će svaka osoba biti odgovorna pred društvom za svoje stavove”.

Shirley Díaz, direktorica Frente Nacional por la Vida (Kostarikanska nacionalna fronta za život), rekla je da Kostarikanci šalju poruku podrške vrijednosti djece te da to trebaju uzeti u obzir različiti sektori društva, a također i od strane međunarodnih organizacija.

Prema Međunarodnom centru za nestalu i iskorištavanu djecu (ICMEC), više od 1,8 milijuna djece žrtve su seksualnog iskorištavanja u svijetu.

Sveobuhvatna studija ICMEC-a i UNICEF-a o nestanku djece u Srednjoj Americi, provedena 2011., otkrila je “ozbiljan problem trgovine djecom zbog postojanja ‘slijepih točaka’ na granicama i porasta ilegalne migracije u cijeloj regiji”.

Danas između 250.000 i 800.000 djece iz El Salvadora, Gvatemale, Hondurasa i Nikaragve živi uz granicu SAD-a i Meksika kao ilegalni migranti, kaže agencija, što otežava procjenu točnog broja djece s kojima bi se moglo trgovati.

NAJNOVIJE!