NaslovnicaVijestiNew York i 80 milijuna Amerikanaca u strahu od uragana s vjetrovima...

New York i 80 milijuna Amerikanaca u strahu od uragana s vjetrovima od 270 km/h

New York i milijuni Amerikanaca su već nekoliko dana u strahu od uragana s jakim vjetrovima koji se formirao na Atlantskom oceanu.

Prije desetak dana nad istočnim dijelom Atlantika, ispred obale Afrike, formirao se tropski sustav koji se vrlo brzo razvio u vrlo snažan uragan na svom putu prema sjeverozapadu.

Ovaj uragan nazvan je Lee i kreće se Atlantskim oceanom više od deset dana. Dobra vijest je da je cijelo vrijeme ovaj uragan bio nad otvorenim dijelom oceana, dok kopnu nije prijetio.

Prije nekoliko dana sjeveroistočno od Karipskog otočja ovaj je uragan prerastao u oluju 5. kategorije, s vjetrovima od preko 270 km/h. Hvala Bogu, uragan je bio na sigurnoj udaljenosti od sjevernih dijelova karipskog arhipelaga, pa nije zaprijetio ovim otocima.

Kad bi uragan s ovim vjetrovima pogodio kopno, sve bi bilo zbrisano, otoci na sjeveru Kariba još se oporavljaju od takvih uragana prije nekoliko godina.

Uragan Lee se kreće prema sjeveru

Sada, nakon što je napravio zaokret, uragan se kreće prema sjeveru kao oluja treće i četvrte kategorije, a u nadolazećim danima proći će svojim središtem i najjačim dijelom zapadno od Bermudskog otočja. Iako ih neće izravno pogoditi, donijet će olujne vjetrove, obilne oborine i vrlo visoke valove, ali srećom oluja neće biti razorna za ove otoke.

Stoga će se sljedećih dana uragan kretati između Bermuda i istočne obale SAD-a, odnosno paralelno s obalom, ali na dovoljnoj udaljenosti od same obale.

Uragan je trenutno oslabio na kategoriju 3 s vjetrovima od 195 km/h, da bi u iduća 24 sata nakratko ojačao na kategoriju četiri s vjetrovima od 220 km/h.

Uragan Lee 1
Snimka zaslona: Zoomearth

Danima se na Istočnoj obali strahovalo da će ovaj uragan pogoditi izravno njih, i to najgušće naseljeno područje od New Yorka do Bostona, koje ima preko 80 milijuna stanovnika, te da će biti razornih posljedica, iako će uragan oslabjeti, ali bila bi dovoljno jaka da izazove velike posljedice.

Kad se uragani formiraju dovoljno daleko na istok, uz obalu Afrike, često prelaze Atlantik i, kao vrlo moćni, stižu od Floride do sjeveroistočne obale SAD-a te do Nove Škotske i Newfoundlanda.

Uragan Sandy je 2005. godine pogodio New York i okolicu

Istočna obala još uvijek trza od uragana Sandy koji je 2012. poharao sjeveroistok SAD-a i još uvijek se smatra najskupljom olujom u Americi, skupljom od Katrine u New Orleansu 2005. godine. Uragan Sandy pogodio je New York i šire područje od gotovo 100 milijuna stanovnika i izazvao nesagledive posljedice.

Ovaj uragan za sada će nastaviti svoj put prema sjeveru, da bi do sljedećeg vikenda, kao uragan prve kategorije, najvjerojatnije mogao pogoditi područje Nove Škotske, odnosno poluotoka na krajnjem jugoistoku Kanade. Uragan bi ovom dijelu Kanade donio obilne kiše, poplave, bujične poplave i plimne valove, uz uraganske vjetrove od 120 km/h.

Prethodno je uragan prijetio da će pogoditi krajnji sjeveroistočni dio SAD-a, odnosno dio Nove Engleske, no trenutna sinoptička situacija je takva da bi se s juga obrušio na jugoistok Kanade, pa bi izgubio obilježja uragana i napraviti zaokret pod utjecajem zapadnih vjetrova kao izvantropski ciklon i krenuti bi prešao sjeverni Atlantik prema Europi.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare