NaslovnicaVijestiNizozemski umjetnik pomoću umjetne inteligencije prikazao kako je Isus izgledao

Nizozemski umjetnik pomoću umjetne inteligencije prikazao kako je Isus izgledao

Nizozemski umjetnik Bas Uterwijk unio je novi element u prastari argument o tome kako je naš Spasitelj, Isus Krist, stvarno izgledao dok je bio ovdje na zemlji.

Nije iznenađujuće da proizlazi iz nedavne tehnologije za koju se čini da je velik dio svijeta prihvatio raširenih ruku – umjetne inteligencije.

Rekonstruirajući Isusov lik kroz sintezu umjetničkih prikaza nudi zanimljivu leću u povijest, pokušavajući premostiti jaz između prošlosti i sadašnjosti.

Stoljećima su umjetnici nastojali uhvatiti Isusovu bit kroz vlastita tumačenja. Poput različitih tumačenja Biblije, ti su umjetnici pridonijeli raznolikosti prikaza koje vidimo u današnjoj kulturi.

Uterwijkova revolucionarna suradnja s AI tehnologijom zapanjujuće je svjedočanstvo koliko su umjetnost i tehnologija evoluirale. Navodno nam omogućuje da zavirimo u prošlost preciznije nego ikad prije, piše portal My Charisma.

Isusov izgled je uglavnom prikaz viđenja umjetnika

Kulturološke predrasude često su utjecale na prikaz Isusa. Mnogi tradicionalni prikazi daju europska obilježja, ponajprije svijetlu put i plave oči. Odražava umjetnikovo porijeklo više nego povijesnu točnost.

Ali znanstvenici i teolozi češće su naglašavali da bi Isusova etnička pripadnost bila u skladu s njegovim bliskoistočnim podrijetlom. Dublje razumijevanje geografskog i kulturnog konteksta potaknulo je Uterwijka da krene u potragu za točnim prikazom.

Uterwijkovo ispitivanje uključivalo je sofisticirani proces vođen umjetnom inteligencijom, točnije neuronskom mrežom obučenom na opsežnom skupu podataka fotografija i slika ljudskih lica. Njegovo iskustvo u računalno generiranim slikama i specijalnim efektima dalo mu je tehničku sposobnost da iskoristi snagu umjetne inteligencije.

VIDI OVO: Isusov fizički izgled: Kako Ga Biblija opisuje?

Umjetnik je objasnio: “Aplikacija [softvera za umjetnu inteligenciju] omogućuje kombiniranje više izvora lica i njihovo spajanje u sintetiziranu verziju, vođeno umjetničkim odlukama korisnika. Koristim ga za stvaranje povijesnih i izmišljenih likova.”

Uterwijk se oslanja na različite povijesne i kulturne prikaze. Umjetnik je majstorski uklopio bizantske i renesansne prikaze, uključujući glasoviti “Salvator Mundi” Leonarda Da Vincija i Torinsko platno, ostajući vjeran Isusovom bliskoistočnom podrijetlu. Što se tiče mišljenja, Uterwijkov prikaz daje autentičnije tumačenje, nudeći uvid u to kako se Isus mogao pojaviti u svoje vrijeme.

https://www.youtube.com/-jIL1mlj64c

Umjetna inteligencija ne može prikazati Isusa

Ne slažu se svi s ulogom umjetne inteligencije u Uterwijkovom radu, a neki je doživljavaju kao nekonvencionalnu i kontroverznu — čak i bogohulnu. Mnogi konzervativci i vjerski vođe vjeruju da umjetna inteligencija ne može pružiti točan primjer kako je Isus izgledao.

Mnogi drugi, međutim, vjeruju da tehnologija premošćuje jaz između povijesti, umjetnosti i suvremenog razumijevanja te povijesti – čak i Biblije. Uterwijkovo djelo nudi novu perspektivu, dopuštajući nekim pojedincima da vizualiziraju ono za što vjeruju da je točan prikaz najvažnije Osoba koja je ikada hodala na Zemlji.

Sasvim sigurno, Uterwijkova inovativna upotreba umjetne inteligencije ubacila je još jedan element u argument o Isusovom fizičkom izgledu – argument koji će nastaviti bjesnjeti.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare