Njemački kardinal optužen za seksualno zlostavljanje, dva desetljeća nakon smrti

Njemački kardinal Franz Hengsbach (1910.-1991.) je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika tijekom 1950-ih i 1960-ih.

Kardinal je i danas popularan, a proslavio se tijekom tri desetljeća koliko je proveo na čelu biskupije Essen, prvenstveno kao zagovornik prava rudara u Ruhrskoj pokrajini.

Hengsbach je osnovao tu biskupiju 1958., od dijelova biskupija Köln, Münster i Paderborn. Na njezinu je čelu bio 33 godine, sve do svoje smrti 1991. godine. Prethodno je bio pomoćni biskup u Paderbornu.

Nakon što su tri osobe sada iznijele optužbe protiv njega, biskupija Essen objavila je, kako kažu, “ozbiljne optužbe”, piše DW.

Istovremeno su ostale moguće žrtve pozvane da se jave. Prema biskupiji, posljednja optužba iznesena je u listopadu 2022., a još dvije datiraju iz 2011. Biskupija nije dala nikakve informacije o prirodi napada, što je objasnila zaštitom osobnih prava pogođenih.

Optužbe su usmjerene protiv još dvojice njemačkih biskupa: bivšeg biskupa Emila Stelea (1926.-2017.) iz Freiburške nadbiskupije i bivšeg biskupa Hildesheima Heinricha Maria Jansena (1907.-1988.).

Pokrenute istrage

Optužbe o kojima su prošle jeseni obaviještene neovisne osobe za kontakt Biskupije Essen odnose se na 1967. godinu, objavila je Biskupija.

Kao rezultat toga, sadašnji biskup Essena, Franz-Joseph Overbeck, pokrenuo je daljnje istrage – uključujući onu u Hengsbachovoj matičnoj biskupiji Paderborn.

Pregledom dosjea iz Paderborna istražiteljski tim iz Essena naišao je na bilješku u kojoj stoji da je Hengsbach 2011. optužen za seksualno zlostavljanje maloljetne tinejdžerice 1954. dok je bio pomoćni biskup.

Vatikan je tada procijenio da su optužbe neuvjerljive, no nakon najnovijih istraga ocijenjene su vjerodostojnima, objavila je nadbiskupija Paderborn.

Brojni slučajevi

Također, jedna je žena izjavila da su je 1954. godine, kada je imala 16 godina, seksualno zlostavljali Franz Hengsbach i njegov brat Paul. Brat, koji je preminuo 2018., a također je bio svećenik u nadbiskupiji, oštro je odbacio optužbe.

Nadbiskupija sada kaže da su optužbe 2011. smatrane nevjerojatnima “zbog sveukupnih okolnosti u to vrijeme”, ali da se iz današnje perspektive i nakon ponovnog pregleda osobnih dosjea Paula Hengsbacha ta procjena “nažalost jasno mora dovesti u pitanje”.

Jedna ga je žena također optužila za zlostavljanje 2010. godine, stoji u spisima. Taj je slučaj klasificiran kao “nematerijalan” i nije predstavljen Rimu, navodi se u priopćenju.

Međutim, nakon žalbe i revizije njezina slučaja, pogođena je osoba 2019. primila isplatu od crkve kao naknadu za patnju.

Katolička crkva je u mnogim slučajevima prikrivala poznate seksualne zločine u njenim redovima. Ako se potvrde optužbe protiv kardinala Hengsbacha, on bi prestao biti osoba koja je bila cijenjena zbog svog direktnog katoličko-konzervativnog stava, dodao je Schüller.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!