Oslobođena časna sestra koju su islamisti oteli prije 5 godina

Kolumbijska časna sestra Gloria Cecilia Narváez, koju su islamistički militanti oteli 2017. godine u Maliju, oslobođena je u subotu, priopćeno je iz kabineta predsjednika.

Časnu sestru otela je grupa povezana sa Al Qiadom u Maliju, u veljači 2017. godine blizu granice sa Burkinom Faso.

– Vlasti Malija pozdravljaju hrabrost časne sestre. Njeno oslobađanje je kruna zajedničkih napora nekoliko obavještajnih službi koji su trajali četiri godine i osam mjeseci – navodi se u priopćenju iz kabineta predsjednika Malija, prenosi Reuters.

Fotografije objavljene na Twitteru prikazuju Narvaez, nasmijanu, u žutoj haljini s maramom, kako se sastaje sa privremenim predsjednikom Malija.

– Zahvaljujem vlastima Malija, predsjedniku i svima na naporima koje su učinili da bih bila slobodna – rekla je ona u izjavi koje je emitirala državna televizija.

Oslobađanje časne sestre uslijedilo je nakon molbe za pomoć Francuske, potvrdila je potpredsjednica Kolumbije i ministrica vanjskih poslova Marta Lucia Ramirez.

Sestru Gloriju otela je, prema svjedocima, 7. veljače 2017. godine grupa naoružanih muškaraca, natjeravši je da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo redu.

Otmice su unosan izvor prihoda za islamističke grupe u zapadnoafričkoj regiji Sahel, gdje one vode pobunu protiv nacionalnih vojski, francuskih trupa i snaga mirovnih misija UN, a vlasti Malija nisu priopćile je li za Narvaez plaćena otkupnina.

NAJNOVIJE!