Ovaj vlasnik restorana plaća konobare 17 tisuća eura mjesečno: “Zaposlenici rade kao da je restoran njihov”

Vlasnik lanaca restorana u Švicarskoj plaća konobare nevjerojatnih 17 tisuća eura mjesečno kroz sustav nagrađivanja.

Trenutno, diljem Europe, a ne samo u Hrvatskoj, ugostitelji se suočavaju s akutnim problemom manjka osoblja.

Kako bi održali svoje poslovanje i pružili najbolju uslugu svojim gostima, neki od njih su donijeli hrabre odluke koje uključuju smanjenje jelovnika ili prilagodbu radnog vremena.

Međutim, postoje i oni ugostitelji koji su se odlučili za inovativan pristup i odlučili ulagati u svoje osoblje kako bi riješili problem manjka radne snage.

Jedan takav primjer dolazi iz Švicarske, gdje ugledni ugostitelj Michel Péclard (56) vodi lanac restorana.

Nedavno je privukao pažnju javnosti jer su njegovi konobari u lipnju ostvarili izvanredne prihode – plaće su im dosegle iznos od 16.500 franaka (približno 17.200 eura). Ovaj uspjeh rezultat je novog pristupa nagrađivanju koje je Péclard uveo u svoje restorane.

Vlasnik restorana sa zaposlenicima dijeli ukupni prihod

Umjesto tradicionalnog načina plaćanja, Péclard je omogućio svojim zaposlenicima da dijele ukupni prihod restorana. Tijekom ljeta, kada je broj gostiju iznimno visok, potrebno mu je više konobara kako bi održao kvalitetnu uslugu. Stoga se dogovorio s osobljem i dogovorio da će konobari dobiti iznos koji varira između 7% i 8% ukupnog prihoda restorana.

“Rezultat je taj da su u prosjeku naši zaposlenici plaćeni između 8.000 i 12.000 franaka mjesečno. Najveća do sada primljena plaća iznosi 16.500 franaka i isplaćena je u lipnju. Međutim, to je iznos bez napojnica” pojasnio je Péclard. Važno je napomenuti da ovi iznosi ne uključuju napojnice.

Péclard ističe da je primijetio povećanu motivaciju među zaposlenicima otkako su počeli dijeliti prihod te da je kvaliteta usluge u njegovim restoranima značajno porasla.

“Zaposlenici rade kao da je restoran njihov”, dodao je ugostitelj.

Unatoč pozitivnim rezultatima, Péclardov model nagrađivanja nije dobio jednoglasnu podršku, posebno od sindikata Unia. Iako se sindikat slaže s idejom većih plaća za konobare, postavlja se pitanje je li ovakav sustav pretvorio osoblje restorana u prodavače umjesto konobare.

U vremenima izazova, Michel Péclard je sjajan primjer kako bi poslodavci trebali postupati sa svojim djelatnicima. Ljubaznost i zajednički trud rezultira blagoslovima u našim životima.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!