Pobačaj povećava rizik od psihičkih problema kod žena, potvrđuju najnovija istraživanja

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da žene koje su prekinule svoju prvu trudnoću pobačajem imaju veći rizik od razvoja psihičkih problema.

Otkriveno je da je upravo pobačaj, a ne drugi faktori, povezan s većom potražnjom za stručnom pomoći u području mentalnog zdravlja, piše LifeSiteNews.

Prekidanje trudnoće povezano je s problemima mentalnog zdravlja. Nedavno objavljena studija, koja je prošla kroz proces recenzije, pokazuje da žene koje su prekinule svoju prvu trudnoću pobačajem koriste usluge mentalnog zdravlja u znatno većoj mjeri u usporedbi s ženama koje su rodile dijete.

Otkriveno je da su žene koje su rodile svoje prvo dijete zapravo koristile više usluga mentalnog zdravlja prije trudnoće nego žene čije je prvo dijete bilo pobacivanjem, što ukazuje na to da pobačaj povećava probleme mentalnog zdravlja.

Tim stručnjaka Instituta Charlotte Lozier iznio je rezultate analize provedene na više od 4800 žena tijekom 17 godina u državama u kojima su prikupljeni podaci za to razdoblje.

“Na taj način, tim je izbjegao ograničenja istraživanja provedenih putem anketa koje nisu dovoljno pouzdane zbog malog uzorka ispitanika i sklonosti pristranosti”, primijetio je Institut Charlotte Lozier.

Istraživači su otkrili da su žene koje su pobacile svoje prvo dijete povećale korištenje usluga mentalnog zdravlja u tri kategorije u usporedbi s ženama koje su rodile svoje prvo dijete.

Tessa Longbons, viša znanstvena suradnica Instituta Lozier i koautorica studije, zaključila je: “Dokazi jasno pokazuju da je pobačaj prve trudnoće povezan s ozbiljnim oštećenjima mentalnog zdravlja žena. Žene imaju pravo znati i razumjeti razmjere tih šteta prije nego donesu odluku koja će im značajno promijeniti život.”

Tjeskoba, depresija i suicidalne misli kod žena koje su pobacile dijete

Glavni autor James Studnicki, Sc.D., potpredsjednik Instituta Charlotte Lozier i direktor analitike podataka, istaknuo je da rezultati njihovog istraživanja potvrđuju nalaze sličnih studija provedenih u Finskoj, Italiji, Kini, Njemačkoj, Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama. Navedeni nalazi povezuju pobačaj s povećanim rizikom od pogoršanja mentalnog zdravlja, uključujući tjeskobu, depresiju i suicidalne misli.

“Neke studije tvrde da bilo kakvo ograničenje pobačaja nanosi štetu mentalnom zdravlju majki i djece”, izjavio je Studnicki za CLI. “Naše dugotrajno istraživanje ukazuje na to da pobačaj ima značajan negativan utjecaj na različite aspekte mentalnog zdravlja.”

Studije Instituta o neželjenim pobačajima otkrile su da većina žena koje su imale pobačaj opisuje te pobačaje kao neželjene, prisiljene ili u suprotnosti s njihovim vlastitim vrijednostima. Institut Lozier je primijetio da takvi pobačaji “jasno su povezani s pogoršanjem mentalnog zdravlja”.

Statistike pobačaja i mentalnih poremećaja

Jedno istraživanje provedeno na 226 žena s poviješću pobačaja pokazalo je da je 33% žena opisalo svoj pobačaj kao željen, 43% kao “prihvatljiv, ali ne u skladu s njihovim željama i vrijednostima”, dok je 24% žena izjavilo da je njihov pobačaj bio neželjen ili izvršen pod prisilom.

Jedno istraživanje objavljeno u British Journal of Psychiatry pokazalo je da žene koje su se podvrgnule pobačaju imaju 81% veći rizik od psihičkih problema.

Istraživanje je također otkrilo da je pobačaj povezan s 34% većim rizikom od anksioznih poremećaja, 37% većim rizikom od depresije, 110% većim rizikom od zlouporabe alkohola i 220% većim rizikom od zlouporabe marihuane.

Pobačaj je također povezan s 155% većim rizikom od pokušaja samoubojstva.

NAJNOVIJE!